ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΚΤ και Fed έδωσαν το σήμα για το «τέλος» των υψηλών επιτοκίων

ΕΚΤ και Fed έδωσαν το σήμα για το «τέλος» των υψηλών επιτοκίων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Μια μείωση επιτοκίων κατά 0,25 μ.β. από την ΕΚΤ και κατά 0,50 μ.β. από την Fed έδωσαν το σήμα για το «τέλος» των υψηλών επιτοκίων, με τους αναλυτές να έχουν ήδη ανοίξει την συζήτηση για το αν η επόμενη μείωση θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ή του Δεκεμβρίου. 

Οι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ τους επόμενους μήνες, αν και με συγκρατημένο ρυθμό, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Βέβαια, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει να επιμένει κάθε φορά στο συνηθισμένο αφήγημα πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, κάτι που «δείχνει» πως η απόφαση για νέα μείωση δεν θα έρθει πριν από τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά την Fed, ο Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management, Mark Haefele, περιμένει μειώσεις επιτοκίων και στις δύο συνεδριάσεις πριν το τέλος του 2024.

Όπως σημειώνει:

«Το dot plot, το οποίο καταγράφει τις προβλέψεις των επιτοκίων των κορυφαίων αξιωματούχων της Fed, υποδηλώνει περαιτέρω χαλάρωση 50 μονάδων βάσης συνολικά για τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους, ακολουθούμενη από 100 μονάδες βάσης το 2025».

Πώς επηρεάζονται οι Έλληνες δανειολήπτες

Η μείωση των επιτοκίων που αποφασίστηκε αυτόν τον μήνα από την ΕΚΤ θα επηρεάσει όλα τα δάνεια που έχουν οι Έλληνες με κυμαινόμενο επιτόκιο και ρήτρα Euribor μηνός ή τριμήνου, καθώς τα τελευταία διαμορφώνονται κάτω από το 3,5%.

Εξαίρεση αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια που δεν ήταν «κόκκινα» και είχαν συναφθεί έως το τέλος του 2022, καθώς για αυτά το επιτόκιο Euribor έχει παγώσει από τις τράπεζες από το 2023 κάτω από το 3% και επομένως θα πρέπει να γίνουν και άλλες μειώσεις από την ΕΚΤ, ώστε να δουν τη δόση τους να μειώνεται.

Ειδικότερα, οι κερδισμένοι της απόφασης της ΕΚΤ φαίνεται πως είναι οι νέοι δανειολήπτες κυμαινόμενου ή σταθερού επιτοκίου, αλλά και οι δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων.

Τα οφέλη για τους νέους δανειολήπτες θα είναι πιο άμεσα και σημαντικότερα, ενώ σταθερή θα είναι και η αποκλιμάκωση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων.

Μάλιστα, περισσότεροι κερδισμένοι από όλους φαίνεται πως θα είναι όσοι έχουν δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ ελάχιστες θα είναι οι αλλαγές για όσουν έχουν δάνεια που πλησιάζουν στη λήξη τους.

Αντίθετα, αρνητικός θα είναι ο αντίκτυπος της μείωσης των επιτοκίων για τους καταθέτες, καθώς θα φέρει νέα μείωση στις αποδόσεις τους. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς πως οι αποδόσεις των καταθετών στην Ελλάδα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη.