Το Brexit «πνίγει» το εμπόριο της Βρετανίας με την Ευρώπη και το πρόβλημα επιδεινώνεται
Το Brexit έχει «βαθιές και συνεχιζόμενες ασφυκτικές επιπτώσεις» στο εμπόριο αγαθών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με νέα έκθεση που έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία για την οικονομική ζημία που προκαλεί η έξοδος της Βρετανίας από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aston στην Αγγλία εκτίμησαν ότι μεταξύ 2021 και 2023, οι ετήσιες εξαγωγές αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ ήταν κατά 17% χαμηλότερες από ό,τι θα ήταν αν δεν είχε συμβεί ποτέ το Brexit.
Οι εξαγωγές στους περισσότερους τομείς έχουν μειωθεί από το 2021, σύμφωνα με την έκθεση.
«Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του (Brexit) έχουν ενταθεί με την πάροδο του χρόνου, με το 2023 να παρουσιάζει πιο έντονη μείωση του εμπορίου από τα προηγούμενα έτη», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάβαση στις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το Brexit δεν είναι απλώς μια βραχυπρόθεσμη διαταραχή, αλλά αντανακλά βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που πιθανόν να παραμείνουν.»
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ - μετά από ένα διχαστικό δημοψήφισμα το 2016 - οριστικοποιήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2020, όταν οι δύο πλευρές συμφώνησαν τελικά σε μια εμπορική συμφωνία.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πρόκληση που θέτει το Brexit στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης των Εργατικών για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, την κορυφαία προτεραιότητά της από τότε που ανέλαβε την εξουσία μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη στον επερχόμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ο οποίος πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, αν και απέκλεισε την επανένταξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ ή στην τελωνειακή ένωση - μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές, οι οποίες κατανέμονται περίπου εξίσου μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Ηνωμένου Βασιλείου και η ΕΕ αντιπροσωπεύει το 48% των εξαγωγών αγαθών της χώρας.
«Η εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ παραμένει ζωτικής σημασίας και για τα δύο μέρη», αναφέρεται στην έκθεση της Τρίτης, προσθέτοντας ότι η σχέση “στηρίζει” την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Εξάγονται λιγότερα βρετανικά προϊόντα
Η έκθεση δείχνει μια απότομη μείωση της ποικιλίας των βρετανικών προϊόντων που εξάγονται στην ΕΕ, με τις μικρές επιχειρήσεις σε κλάδους όπως τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης να συγκαταλέγονται συχνά μεταξύ εκείνων που εγκαταλείπουν τις εξαγωγές λόγω του αυξημένου κόστους και της γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή Jun Du, η εμπορική συμφωνία μετά το Brexit έχει «εισαγάγει σημαντικά εμπόδια» στο εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.
Για τη βελτίωση των εμπορικών δεσμών, οι ερευνητές συνιστούν στην κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα σε «τομεακές» συμφωνίες σε τομείς όπως η γεωργία, να εξορθολογίσει τις τελωνειακές διαδικασίες με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και να διασφαλίσει στενότερη κανονιστική ευθυγράμμιση με την ΕΕ.
«Χωρίς επείγουσες παρεμβάσεις πολιτικής, η οικονομική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και η θέση του στην παγκόσμια αγορά θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται», δήλωσε ο Du.
Η έκθεση είναι η πιο πρόσφατη έρευνα που υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης UK in a Changing Europe, μεταξύ του δημοψηφίσματος του 2016 και του Ιουλίου του περασμένου έτους, το Brexit είχε επιφέρει εκτιμώμενο πλήγμα στο βρετανικό ΑΕΠ μεταξύ 2% και 4%.
Μακροπρόθεσμα, η νέα εμπορική σχέση αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της Βρετανίας κατά 4% σε σύγκριση με το τι θα ήταν αν η χώρα είχε παραμείνει στην ΕΕ, σύμφωνα με το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό, το οποίο παράγει οικονομικές προβλέψεις για την κυβέρνηση.
Η Sophie Hale, επικεφαλής οικονομολόγος του Resolution Foundation, μιας δεξαμενής σκέψης, δημοσίευσε στο X την Τρίτη ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου Aston κατέδειξε «την οικονομική υπόθεση για μια γρήγορη αλλά φιλόδοξη επανεκκίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις με την ΕΕ και να γκρεμίσουμε τους περιττούς εμπορικούς φραγμούς, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση ή την ελευθερία της κυκλοφορίας».
Ενώ οι εξαγωγές αγαθών προς την ΕΕ έχουν μειωθεί, οι εξαγωγές υπηρεσιών προς το μπλοκ βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, φτάνοντας τα 172 δισ. στερλίνες (227 δισ. δολάρια) κατά τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο.
Brexit is ‘stifling’ Britain’s trade with Europe and the problem is getting worse
By Hanna Ziady, CNN