ΔΙΕΘΝΗ

Ράλι 40% στις μετοχές της Ρουμανίας - Ξεχωρίζει στις παγκόσμιες αγορές

Bursa de Valori Bucuresti SA

Το χρηματιστήριο της Ρουμανίας εξελίσσεται σε ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης, με τους επενδυτές να είναι αισιόδοξοι ότι το ράλι θα συνεχιστεί περαιτέρω, καθώς περισσότερες εταιρείες αναμένεται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης BET του Βουκουρεστίου έχει επιστρέψει σχεδόν 40% σε όρους δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες, η πέμπτη καλύτερη απόδοση μεταξύ περισσότερων από 90 πρωτογενών μετοχικών δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Ακόμη και μετά από μια ταλάντωση τον Αύγουστο, ο δείκτης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό του ρεκόρ, έχοντας σημειώσει πρόοδο για 13 από τους τελευταίους 15 μήνες.

Η περσινή αρχική δημόσια προσφορά ύψους 1,8 δισ. δολαρίων από την εταιρεία κοινής ωφέλειας ανανεώσιμης ενέργειας Hidroelectrica SA έφερε περισσότερους ξένους επενδυτές στη Ρουμανία.

Αυτό με τη σειρά του συνέβαλε στην αναζωογόνηση του τοπικού ενδιαφέροντος για το χρηματιστήριο, ενισχύοντας τις αποτιμήσεις και τον όγκο συναλλαγών - αν και οι τελευταίες παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα.

«Οι θεμελιώδεις παράγοντες υπάρχουν για να συνεχίσουν οι επιδόσεις της ρουμανικής αγοράς να είναι καλές», δήλωσε ο Andrei Nedelcu, επικεφαλής επενδύσεων στην SAI Erste Asset Management Romania, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια της χώρας. Οι μελλοντικές δημόσιες εγγραφές αναμένεται να «διατηρήσουν αυτή τη δυναμική», είπε.

Το στοίχημα της αναβάθμισης από τον MSCI

Ενώ η παραδοσιακά ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ρουμανίας έχει επιβραδυνθεί, πρόκειται να ανακάμψει, υποβοηθούμενη από τις μειώσεις των επιτοκίων και τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών.

Η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών συνδυάζεται με τα στοιχήματα ότι η αγορά μετοχών της ανατολικής Ευρώπης θα αναβαθμιστεί από τον MSCI -ίσως ήδη από το επόμενο έτος- σε αναδυόμενη αγορά από το σημερινό καθεστώς της ως «frontier».

Ο Adrian Tanase, διευθύνων σύμβουλος της Bursa de Valori Bucuresti SA, η οποία διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ρουμανία «κάθεται πολύ καλά» όσον αφορά τα κριτήρια προσβασιμότητας της αγοράς του MSCI για τους διεθνείς επενδυτές και διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό εισηγμένων εταιρειών που απαιτούνται για μια αναβάθμιση. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να πληροί τις απαιτήσεις ρευστότητας, είπε.

Το κλίμα στο Βουκουρέστι είναι αισιόδοξο μετά την περσινή ΑΜΚ, ιδίως καθώς η Ρουμανία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μεριδίων σε άλλες εταιρείες, όπως η αρχή του αεροδρομίου του Βουκουρεστίου. Εν τω μεταξύ, το τοπικό χρηματιστήριο σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση παραγώγων, τόσο σε μετοχές όσο και στον δείκτη αναφοράς μετοχών, καθώς και στην ηλεκτρική ενέργεια, μέχρι τα μέσα του 2025.

«Η αναβάθμιση σε αναδυόμενη αγορά από τον MSCI θα αυξήσει την παρουσία της Ρουμανίας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και θα φέρει πρόσθετες εισροές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου Tanase. Αυτό θα ωφελήσει «ολόκληρη την αγορά», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης