ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί «πέφτει» το Bitcoin - Τέσσερις λόγοι που εξηγούν την πτώση

Γιατί «πέφτει» το Bitcoin - Τέσσερις λόγοι που εξηγούν την πτώση
Ap images

Με αγωνία παρακολουθούν σήμερα την τιμή του Bitcoin, όσοι έχουν επενδύσει στην αγορά των crypto, καθώς το δημοφιλές κρυπτονόμισμα «έπεσε» από τις 59.000 δολάρια. 

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πρώιμης ασιατικής συνεδρίασης σήμερα υποχώρησε στις 57.127 δολάρια, ακόμα χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας στα 57.565 δολάρια.

Μακροοικονομικοί φόβοι για ύφεση

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μακροοικονομικοί φόβοι για ύφεση είναι ένας από τους λόγους της υποχώρησης, όπως αναφέρει σχετικά το Trading View. Παράλληλα, η εποχικότητα και το χαμηλό ενδιαφέρον των επενδυτών αυτό το διάστημα, δημιουργούν ένα κλίμα χαμηλών κινήσεων.

Όπως σημειώνεται, η διαφαινόμενη απειλή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ προκαλεί αισθητή ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυτό είναι ιδιαίτερα σχετικό για το Bitcoin, το οποίο δεν έχει ακόμη ξεπεράσει μια πλήρη οικονομική ύφεση από την ίδρυσή του.

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται για τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2024, η συζήτηση γύρω από τη νομισματική πολιτική έχει ενταθεί.

Η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων έχει εδραιωθεί από τα σχόλια του Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole, με το εργαλείο FedWatch της CME να υποδεικνύει ομόφωνη προσδοκία προσαρμογής των επιτοκίων.

Η κατανομή των προσδοκιών αποκαλύπτει ότι το 69% τείνει προς μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ μια σημαντική μειοψηφία της τάξης του 31% προβλέπει μια πιο επιθετική μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τον Tom Capital, αναλυτή κρυπτογράφησης, τέτοιες δραστικές περικοπές θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως σημάδια οικονομικής κρίσης και όχι ως απλές προσαρμογές, γεγονός που περιπλέκει τις επενδυτικές προοπτικές για το Bitcoin.

«Η περικοπή 50 μονάδων βάσης από την FED είναι μια περικοπή έκτακτης ανάγκης, απλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το δει κανείς. Εάν η τρέχουσα ανοδική σας θέση για το ράλι της κρυπτογράφησης βασίζεται σε μεγάλες περικοπές επιτοκίων, ίσως να θέλετε να το ξανασκεφτείτε», σημείωσε η Tom Capital μέσω του X.

Αυτό το συναίσθημα επαναλήφθηκε από έναν άλλο αναλυτή, τον Skew (@52kskew), ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των επερχόμενων ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, ιδίως της έκθεσης του BLS για τις θέσεις εργασίας που αναμένεται στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο Tom Capital πρόσθεσε: «Χρειάζεται να είναι πραγματικά άθλια στοιχεία για τις θέσεις εργασίας πριν από το NFP την Παρασκευή, και στη συνέχεια ένα σοκαριστικό NFP για να πάρει 50 μονάδες βάσης (το οποίο δεν αποκλείεται, δεδομένης της αναξιοπιστίας των στοιχείων). Ωστόσο, εκτιμώ ότι το αυτοκόλλητο σοκ ενός τρομερού NFP είναι μια κίνηση υψηλότερης πιθανότητας risk off, ξεκινώντας από το Nas».

Εποχικότητα Bitcoin

Η Rekt Capital, ένας άλλος αναλυτής κρυπτογράφησης, παρείχε πληροφορίες σχετικά με τα εποχιακά μοτίβα που επηρεάζουν το Bitcoin.

Τα ιστορικά δεδομένα από το 2013 δείχνουν μια μικτή απόδοση για το Bitcoin τον Σεπτέμβριο, με κέρδη σε ορισμένα έτη να αντισταθμίζονται από απώλειες σε άλλα.

«Είναι ο Σεπτέμβριος πραγματικά ένας πτωτικός μήνας για την BTC; Από το 2013, η BTC σημείωσε μηνιαίες αποδόσεις +2,35%, +6,04% και +3,91% σε τρεις Σεπτεμβρίου. Και σε 6 Σεπτεμβρίου, η BTC είδε αρνητικές μηνιαίες αποδόσεις που κυμαίνονταν μεταξύ -1% και -7,5%, με μόνο δύο περιπτώσεις διψήφιου ποσοστού πτώσης (δηλαδή -19,01% και -13,38%). Μακροοικονομικά, ωστόσο, ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως ένας μήνας σταθεροποίησης», ανέλυσε η Rekt Capital.

bitcoin.jpg

Χαμηλό συναίσθημα Bitcoin

Ο Ali Martinez, αναλύοντας δεδομένα on-chain που σχετίζονται με το χρηματιστήριο, εντόπισε μια συνεχή μείωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών και της χρήσης του δικτύου.

«Ο δείκτης Exchange Volume Momentum δείχνει μια διαρκή πτώση της δραστηριότητας on-chain που σχετίζεται με το ανταλλακτήριο, η οποία συνήθως υποδεικνύει χαμηλότερο ενδιαφέρον των επενδυτών για το Bitcoin και μειωμένη χρήση του δικτύου», δήλωσε ο Martinez, υποδηλώνοντας ότι ο ενθουσιασμός για τη χρήση του Bitcoin έχει κάπως ψυχρανθεί, επηρεάζοντας ενδεχομένως αρνητικά την τιμή του.

1725284194725-511570361-2.jpg

Ο Martinez πρόσθεσε:

«Οι ανθρακωρύχοι Bitcoin πούλησαν 2.655 BTC κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αξίας περίπου 154 εκατομμυρίων δολαρίων!»

Τεχνικές συνθήκες διαπραγμάτευσης

Οι τεχνικές προοπτικές για το Bitcoin είναι επίσης δυσοίωνες, με το κρυπτονόμισμα να μην καταφέρνει να εξασφαλίσει ένα ισχυρό εβδομαδιαίο κλείσιμο.

«Το Bitcoin χρειάζεται εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τα ~ 58.450 δολάρια για να προστατεύσει το κατώτατο σημείο του καναλιού και να το εξασφαλίσει ως στήριξη σε αυτή την επανάληψη.

Η τιμή βρίσκεται σε αυτή τη στήριξη αυτή τη στιγμή. Ένα ιδανικό κλείσιμο θα ήταν ακόμη και ~59.000 δολάρια για να πάρει το BTC πάνω από το μπλε Higher Low που χρονολογείται από τις αρχές Ιουλίου», σημείωσε η Rekt Capital.

3.jpg