ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνείς πληρωμές με κρυπτονομίσματα εξετάζει η Ρωσία για να «ξεφύγει» από τις κυρώσεις

Διεθνείς πληρωμές με κρυπτονομίσματα εξετάζει η Ρωσία για να «ξεφύγει» από τις κυρώσεις
Pixabay

Το ενδεχόμενο να νομιμοποιήσει τη χρήση κρυπτονομισμάτων για διεθνείς πληρωμές, εξετάζει η Ρωσία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει συνεχείς οικονομικές πιέσεις από τις δυτικές κυρώσεις.

Η Κρατική Δούμα, η οποία είναι η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, θα εξετάσει νόμο που θα επιτρέπει την πραγματοποίηση διεθνών πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων, δήλωσε σήμερα 30/7 η Ελβίρα Ναμπιούλινα, η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

«Σήμερα, η Κρατική Δούμα εξετάζει έναν νόμο που επιτρέπει τους διακανονισμούς σε κρυπτονομίσματα στο πλαίσιο ενός πειραματικού καθεστώτος», δήλωσε η Ναμπιούλινα, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιδιώκει επίσης να διακινήσει χρήματα πέρα από τα σύνορα με τη χρήση κρυπτογράφησης, με τον επικεφαλής της να λέει ότι οι πληρωμές με βάση την κρυπτογράφηση θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του 2024.

«Συζητάμε ήδη τους όρους του πειράματος με υπουργεία και υπηρεσίες, με επιχειρήσεις και αναμένουμε ότι οι πρώτες τέτοιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε, σύμφωνα με το CNBC.

Η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιήσει την κρυπτογράφηση ως μέθοδο διασυνοριακών πληρωμών σηματοδοτεί μια αντιστροφή από την προηγούμενη στάση της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με την τεχνολογία.

Τον Ιανουάριο του 2022, η ρωσική κεντρική τράπεζα πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης κρυπτογράφησης για συναλλαγές, καθώς και της εξόρυξης ψηφιακών νομισμάτων, επικαλούμενη απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευημερία των πολιτών και την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής.