ΔΙΕΘΝΗ

Η προβληματική οικονομία της Γερμανίας αρχίζει να επιβαρύνει τις τράπεζές της

AP Photo/Michael Sohn

Οι τράπεζες της Γερμανίας αρχίζουν να αισθάνονται την πίεση από τη στασιμότητα της οικονομίας και μάλιστα αρκετές από αυτές δήλωνουν ότι «τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν».

Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων η DZ Bank AG δήλωσε πως «οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομία στο σύνολό της κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους»

Ενώ πολλές τράπεζες δηλώνουν ότι τα δάνεια προς επιχειρήσεις και καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποτελούν μεγάλο μέρος του λόγου.

Σημειώνεται πως οι προβλέψεις για κινδύνους από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η DZ Bank AG, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας με βάση το ενεργητικό, αύξησε τις προβλέψεις κινδύνου κατά τέσσερις φορές σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι περισσότερες άλλες τράπεζες έβαλαν επίσης περισσότερα χρήματα στην άκρη.

Η οικονομία της Γερμανίας δυσκολεύεται από τότε που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε απότομο τέλος σε μια εποχή χαμηλών τιμών ενέργειας. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού έχει επιβαρύνει το βάρος, αφήνοντας τη χώρα σε παρατεταμένη στασιμότητα, με τις ελπίδες να εξανεμίζονται πρόσφατα για μια γρήγορη ανάκαμψη.

Η Γερμανία «πέφτει σε κρίση», προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo Clemens Fuest.

Οι εταιρικές πτωχεύσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν σχεδόν 30% το εξάμηνο έως τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης καταναλωτικής πίστης Creditreform.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι οι εταιρείες παραγωγής χημικών OQ Chemicals GmbH και Heubach GmbH, η εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων BayWa AG και η εταιρεία παραγωγής μπαταριών Varta AG.

Στους δανειστές αυτών των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται οι BayernLB, Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, LBBW και NordLB, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Είναι πιθανό ότι οι εταιρικές πτωχεύσεις θα αυξηθούν «τους επόμενους μήνες», δεδομένων των ζητημάτων που περιλαμβάνουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού, ανέφερε η Commerzbank στην έκθεσή της για το δεύτερο τρίμηνο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο δανειστής αύξησε τις πιστωτικές προβλέψεις στον τομέα των εταιρικών πελατών του κατά 52% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης