ΔΙΕΘΝΗ

Αιφνιδιαστική πτώση του πληθωρισμού στο 2% τον Αύγουστο στην Γερμανία

Αιφνιδιαστική πτώση του πληθωρισμού στο 2% τον Αύγουστο στην Γερμανία
AP Photo/Markus Schreiber

Στο 2% υποχώρησε ο εναρμονισμένος γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει σχετικά το CNBC, τον Ιούλιο, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ ήταν 2,6% σε ετήσια βάση, και μια δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωνόταν στο 2,3%.

Οι μετρήσεις του πληθωρισμού εναρμονίζονται στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλιστεί η συγκρισιμότητα.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,9% του Ιουλίου. Τα στοιχεία της Destatis έδειξαν ετήσια μείωση του κόστους ενέργειας κατά 5,1% τον Αύγουστο.

Πολλά μεγάλα γερμανικά κρατίδια είχαν αναφέρει χαλάρωση του πληθωρισμού νωρίτερα την Πέμπτη. Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, τα οποία οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές για τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με το βλέμμα στα επιτόκια

Τα ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έχουν αρχίσει να στριφογυρίζουν, αφού η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά τον Ιούλιο. Είχε μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

«Εάν επιβεβαιωθούν από τα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, τα σημερινά γερμανικά στοιχεία θα πρέπει να κάνουν την απόφαση για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου λίγο πιο εύκολη για την ΕΚΤ», ανέφερε σε σημείωμά του την Πέμπτη ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING Research.

«Η εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με την εξασθένηση της αναπτυξιακής δυναμικής προσφέρουν ένα σχεδόν τέλειο μακροοικονομικό σκηνικό για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.»

Ωστόσο, οι εμπροσθοβαρείς δείκτες πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μισθών και των προσδοκιών για τις τιμές πώλησης, υποδηλώνουν ότι χρειάζεται ακόμη προσοχή, σημείωσε ο Brzeski.