ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία επιβεβαιώνει ότι οριακή συρρίκνωση της οικονομίας το β' τρίμηνο

Η Γερμανία επιβεβαιώνει ότι οριακή συρρίκνωση της οικονομίας το β' τρίμηνο
AP Photo/Michael Sohn

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη, επιβαρυνόμενη από την υποτονική ιδιωτική κατανάλωση και την πτώση των βιομηχανικών επενδύσεων.

«Μετά τη μικρή αύξηση του προηγούμενου τριμήνου, η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε και πάλι την άνοιξη», δήλωσε η Ρουθ Μπραντ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Η τριμηνιαία συρρίκνωση επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση που είχε δημοσιεύσει η Destatis στα τέλη Ιουλίου, η οποία εξέπληξε τους αναλυτές που ανέμεναν μικρή άνοδο της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη πτώση 4,1% στις επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό και πτώση 2% στις επενδύσεις σε κατασκευές.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως και οι εξαγωγές εν μέσω του αδύναμου εξωτερικού εμπορίου.

Η Γερμανία, παραδοσιακά κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, ήταν η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που συρρικνώθηκε το 2023, καθώς αντιμετώπισε τον υψηλό πληθωρισμό, την επιβράδυνση της βιομηχανίας και την υποχώρηση της ζήτησης για εξαγωγές.

«Κολλημένη σε στασιμότητα» η Γερμανία

Αρχικά αναμενόταν ότι η ανάκαμψη θα ξεκινούσε στις αρχές του 2024, αλλά μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων τους τελευταίους μήνες έδειξε ότι η ανάκαμψη θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σήμερα πάλι εκεί που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο: κολλημένη σε στασιμότητα ως ο υστερών στην ανάπτυξη ολόκληρης της ευρωζώνης», δήλωσε ο οικονομολόγος της τράπεζας ING, Carsten Brzeski.Οι δυσοίωνες προοπτικές αναδείχθηκαν στη στενά παρακολουθούμενη έρευνα Ifo τη Δευτέρα, η οποία έδειξε περαιτέρω επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο - ιδίως μεταξύ των εταιρειών του μεταποιητικού τομέα.

Αν και δεν διαφαίνεται άμεση βελτίωση, ο Brzeski δήλωσε ότι υπάρχει «κάποια αισιοδοξία για το δεύτερο εξάμηνο του έτους», καθώς η ισχυρή αύξηση των μισθών θα μπορούσε ακόμη να ενθαρρύνει τους Γερμανούς καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα τους επόμενους μήνες.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά ένα μέτριο 0,3% φέτος, υπολειπόμενη της ευρύτερης ευρωζώνης, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναπτυχθεί κατά 0,8%.