ΔΙΕΘΝΗ

Στάσιμες οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη - Κερδίζουν έδαφος τα ηλεκτρικά

Στάσιμες οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη - Κερδίζουν έδαφος τα ηλεκτρικά

Οδήγηση

UNSPLASH

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη παρέμειναν περίπου αμετάβλητες τον Ιούλιο, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα εξασθένησε περαιτέρω στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της περιοχής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων σημείωσαν αύξηση μόλις 0,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σε 1,03 εκατ. μονάδες τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν σε χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κέρδη αυτά δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν την πτώση 37% στη Γερμανία.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν μειωθεί εδώ και μήνες στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω της μείωσης των οικονομικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Γερμανία τερμάτισε απότομα τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα μέσα Δεκεμβρίου και η επίμονη οικονομική ύφεση της χώρας έχει επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Περικοπές κόστους και μειώσεις προβλέψεων

Η Volkswagen AG επιδιώκει βαθύτερες περικοπές κόστους πέρα από το πιθανό κλείσιμο ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων της Audi κοντά στις Βρυξέλλες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis NV, του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή της περιοχής, έθεσε υπό προειδοποίηση τα brands της εταιρείας που υπολειτουργούν, αφού τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σχεδόν στο μισό το α' εξάμηνο του έτους.

Η Mercedes-Benz Group AG μείωσε επίσης τις προβλέψεις για το περιθώριο κέρδους της για το έτος και υπαναχώρησε από τους μεσοπρόθεσμους στόχους για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σημειώνοντας ότι η μετάβαση από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Πόλεμος» με την Κίνα

Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων περιπλέκονται περαιτέρω από τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε το Πεκίνο ότι επιδοτεί αθέμιτα τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανακοίνωσε πρόσθετες εισφορές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από τη χώρα. Οι δασμοί αυτοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Νοέμβριο.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτέλεσαν το 13,6% των συνολικών πωλήσεων στην περιοχή τον περασμένο μήνα, από 14,5% πέρυσι. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 8,4%, ενώ τα πετρελαιοκίνητα οχήματα μειώθηκαν κατά 11%. Τα υβριδικά ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του μήνα, με τις ταξινομήσεις να σημειώνουν άλμα 24%.

Οι πωλήσεις της Tesla συνέχισαν να μειώνονται σε όλη την περιοχή, με πτώση 15% τον Ιούλιο. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12% κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους.