ΔΙΕΘΝΗ

Η UBS έκανε τη συμφωνία της δεκαετίας με τη διάσωση της Credit Suisse

AP Photo/Michael Probst

Τον Μάρτιο του 2023, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse και παρά την ελκυστική τιμή αγοράς των 3,2 δισ. δολαρίων, οι επενδυτές ανησυχούσαν για το κατά πόσον η UBS θα κατάφερνε να ανατρέψει την επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα της τράπεζας.

Η UBS είχε επίσης γίνει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, εγείροντας πολιτικούς και ρυθμιστικούς φόβους.

Εκείνη την εποχή, οι επενδυτές ήταν «πολύ ανήσυχοι» για την πολυπλοκότητα της συμφωνίας και για το κατά πόσον η UBS θα τα κατάφερνε, δήλωσε στο CNBC ο Bruno Verstraete, ιδρυτής της Lakefield Wealth Management.

«Όταν ένα υγιές άτομο κοιμάται δίπλα σε κάποιον που πάσχει από σοβαρή γρίπη, είναι πιθανό να κολλήσει και αυτός», είπε.

Η εξαγορά ήταν τόσο πολύπλοκη που η UBS αποφάσισε να αλλάξει ηγεσία και να επαναφέρει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Σέρτζιο Ερμότι στο τιμόνι της τράπεζας για να επιβλέψει τη συγχώνευση.

«Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, της πολιτικής δυναμικής και των χρονικών περιορισμών υπό τους οποίους εκτελέστηκε η συμφωνία, οι επενδυτές είχαν πλήρη επίγνωση των σημαντικών κινδύνων που συνδέονται με την απόκτηση άγνωστων υποχρεώσεων», πρόσθεσε ο Verstraete.

Τώρα, 18 μήνες αργότερα, το κλίμα αυτό αλλάζει και πολλοί συμφωνούν ότι πρόκειται για τη συμφωνία της δεκαετίας.

«Η συγχώνευση με την Credit Suisse ακολουθεί επί του παρόντος τα προγραμματισμένα ορόσημα και χρονοδιαγράμματα και η ηγεσία της UBS υπό τον CEO Sergio Ermotti είχε απόλυτο δίκιο να προχωρήσει φιλόδοξα», δήλωσε στο CNBC ο Beat Wittmann, πρόεδρος της Porta Advisors.

Η UBS ολοκλήρωσε τη συγχώνευση των μητρικών εταιρειών τον Μάιο και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη μετάβαση σε μια ενιαία αμερικανική ενδιάμεση εκμετάλλευση τον Ιούνιο.

Τον Ιούλιο, συγχώνευσε πλήρως τις ελβετικές οντότητες της Credit Suisse και της UBS. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

«Η διαδικασία ενοποίησης διεξάγεται με τυπικά ελβετικό τρόπο - πειθαρχημένα, ρεαλιστικά και φαινομενικά σε καλό δρόμο. Η ηρεμία και η εμπιστοσύνη έχουν αποκατασταθεί», δήλωσε ο Verstraete.

Η διάλυση των ανησυχιών ήταν επίσης σαφής όταν η UBS ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τον Αύγουστο, με τους αναλυτές να αλλάζουν στάση και να εστιάζουν στην πραγματική επιχειρηματική απόδοση και όχι στις λεπτομέρειες της συγχώνευσης.

Η ανακοίνωση της UBS για ταχύτερη πρόοδο στην εξοικονόμηση κόστους ικανοποίησε επίσης τους επενδυτές. Η τράπεζα αναμένει τώρα να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους 7 δισ. δολαρίων το 2024, ή περισσότερο από το ήμισυ του στόχου της UBS για 13 δισ. δολάρια για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συγχώνευσης μέχρι το 2026. Τα στοιχεία συγκρίνονται με ένα βασικό επίπεδο του 2022.

Ωστόσο ο Σέρτζιο Ερμότι παραμένει συγκρατημένος.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι που με έχετε ξανακούσει να λέω. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε τη διαρθρωτική έλλειψη βιώσιμης κερδοφορίας της Credit Suisse», δήλωσε τον Αύγουστο μετά τα αποτελέσματα.

«Αν και μας ενθαρρύνει η σημαντική πρόοδος που έχουμε σημειώσει σε ολόκληρο τον όμιλο, η πορεία προς την αποκατάσταση της κερδοφορίας στα επίπεδα πριν από την εξαγορά δεν θα είναι γραμμική», πρόσθεσε ο Ermotti.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης