ΔΙΕΘΝΗ

Οι αμερικανικές εκλογές αλλάζουν την ατζέντα των επενδυτών - Τι θα κρίνει ο νικητής

Οι αμερικανικές εκλογές αλλάζουν την ατζέντα των επενδυτών - Τι θα κρίνει ο νικητής
AP/Michael Probst

Το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τους επενδυτές, ιδίως αν ένα από τα δύο κόμματα κερδίσει τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS στην έκτακτη έκθεση της ελβετικής τράπεζας. 

Μπλε και Κόκκινοι

Μια ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, πιθανότατα θα αύξανε τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις φόρων και ελαφρύτερες επιχειρηματικές ρυθμίσεις, ενώ θα ενίσχυε τις ανησυχίες για υψηλότερους εμπορικούς δασμούς, σημειώνουν οι αναλυτές, ειδικά αν υποστηριχθεί από μια ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Πρωτογενής ωφελημένοι από τις ρυθμιστικές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ οι υψηλότεροι δασμοί στις εισαγωγές θα μπορούσαν να βλάψουν τις αμερικανικές εταιρείες με παγκόσμιο εφοδιασμό αλυσίδες.

Εν τω μεταξύ, μια κυβέρνηση των Δημοκρατικών θα συνεχίσει πιθανότατα να υποστηρίζει πρωτοβουλίες προς όφελος της πράσινης ενέργειας, της αποδοτικότητας και των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Δεδομένη η μεταβλητότητα

Βραχυπρόθεσμα, η UBS εκτιμά πως «θα πρέπει να αναμένουμε κάποια μεταβλητότητα στην αγορά καθώς οι επενδυτές θα αφομοιώνουν τα νέα. Έχουμε δει κάποια περιστροφή προς τους «κόκκινους» τομείς και μακριά από από τους «μπλε» τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η πρόσφατη δυναμική έχει ευνοήσει τους Ρεπουμπλικανικό κόμμα».

Αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να αντιστραφεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αγορές αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Τούτου λεχθέντος, οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι τα πολιτικά αποτελέσματα των ΗΠΑ απέχουν πολύ από το να η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη των αποδόσεων των χρηματοπιστωτικών αγορών, ή ακόμη και των επιδόσεων των τομέων.

Τα οικονομικά δεδομένα και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed παραμένουν τουλάχιστον εξίσου σημαντικά.

Επιπλέον, πολλά μπορούν ακόμη να αλλάξουν ενόψει της ψηφοφορίας του Νοεμβρίου και μιας σειράς των αποτελεσμάτων παραμένουν πιθανά.

«Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην προβούν σε δραματικές αλλαγές στη στρατηγική του χαρτοφυλακίου με βάση τις προσδοκίες ή τις πολιτικές τους προτιμήσεις» τονίζουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας και σημειώνουν:

«Αντ' αυτού, συνιστούμε διάφορες στρατηγικές για τη διαχείριση των κινδύνων που περιβάλλουν τις εκλογές, όπως τη διατήρηση ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου και την εξέταση δομημένων επενδύσεων με χαρακτηριστικά διατήρησης κεφαλαίου ή δημιουργίας αποδόσεων».

Η βασική υπόθεση της UBS, ότι ο S&P 500 τελειώνει το έτος γύρω στις 5.900 μονάδες, μετριοπαθώς υψηλότερα από τις τρέχουσες 5.505, θα μπορούσε να διατηρηθεί στα περισσότερα πολιτικά σενάρια- εκτός από μια σάρωση της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς που θα οδηγήσει σε υψηλότερους εταιρικούς φόρους, ή ένα σενάριο στο οποίο ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επιβάλλει εμπορικούς δασμούς που είναι τόσο υψηλοί όσο πρότεινε στις προεκλογικές του ομιλίες.

«Εξετάζουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα απίθανο προς το παρόν.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οι θετικές προοπτικές για τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας είναι πιθανό να αντισταθμίσουν και με το παραπάνω την πολιτική αβεβαιότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ