ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η πράσινη μετάβαση ως επενδυτική ευκαιρία – Αναζητώντας το «χρυσό» μείγμα

Η πράσινη μετάβαση ως επενδυτική ευκαιρία – Αναζητώντας το «χρυσό» μείγμα

Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια καλή επενδυτική ευκαιρία με βάθος χρόνου που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS.

Άλλωστε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού είναι πιθανό να είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες, αλλά δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι πηγές ενέργειας και οι τεχνολογίες σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Αυτό σημαίνει πως είναι σημαντικό να βρεθεί το «χρυσό» ενεργειακό μείγμα λύσεων για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, με έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική προσιτότητα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

«Μια διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση που αγκαλιάζει και εμπλέκεται με τις πιο υπεύθυνες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, καινοτόμες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρωτοπόρους των ενεργειακών λύσεων επόμενης γενιάς είναι η καλύτερη, κατά την άποψή μας», αναφέρει σε έκθεση της η UBS.

Οι πηγές εφοδιασμού περιλαμβάνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια, το υδρογόνο, τα ορυκτά καύσιμα, τη δέσμευση άνθρακα και την αποθήκευση ενέργειας. Αλλά η εστίαση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να παραμείνει η κατευθυντήρια αρχή.

«Όσο δεσμευμένος και αν είναι ο κόσμος για την ενεργειακή μετάβαση σε χαμηλότερη ένταση άνθρακα, αυτό δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη», UBS energy report.

Οι συμβουλές της UBS για τους επενδυτές

Η δέσμευση του άνθρακα είναι μια σχετική ευκαιρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιβαλλοντικές τους αρχές και τις αρχές χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αντίθετα, μπορούν να επενδύσουν και να συνεργαστούν ενεργά με τους ηγέτες της αειφορίας στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που χρησιμοποιούν τις λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον τεχνικές εξόρυξης, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και αυξάνουν τις δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες τεχνολογίες για να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση.

Η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια άλλη ευκαιρία που μπορεί ταυτόχρονα να αγκαλιάσει πιο αποδοτικές χρήσεις της ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια ως μια μορφή ενεργειακής ζήτησης θα μπορούσε να έχει την ταχύτερη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι επενδυτές μπορούν επίσης να εξετάσουν τις εταιρείες υποδομών που επικεντρώνονται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και σε άλλες μεταβατικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε ορισμένες περιοχές).

Οι επενδυτές θα πρέπει, επίσης, να εξετάσουν την παρούσα γενιά τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, μαζί με την τεχνολογία μπαταριών και ηλεκτρικών δικτύων που απαιτούνται για την αποθήκευση και τη μεταφορά ενέργειας. Ενώ η διαλείπουσα ενέργεια εξακολουθεί να αποτελεί μειονέκτημα, επειδή ο άνεμος δεν φυσάει πάντα και ο ήλιος δεν λάμπει πάντα, η πρόοδος στην αποθήκευση μπαταριών επιταχύνεται.

Οι υπάρχουσες τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης μπορούν επίσης να μειώσουν τη ζήτηση και να μειώσουν τους λογαριασμούς καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ευκαιρίες ενεργειακής απόδοσης αυξάνονται τόσο σε οικιακές όσο και σε βιομηχανικές εφαρμογές στον ανεπτυγμένο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Όσον αφορά στους τομείς καινοτομίας. Αυτό περιλαμβάνει τις εξελίξεις στον τομέα του υδρογόνου, της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και των βιοκαυσίμων. Το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανίες όπως μέρος του τομέα μεταφορών της ενέργειας (ναυτιλία, φορτηγά, λεωφορεία και τρένα) και βαρέων μηχανημάτων.

Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τον άνθρακα και το φυσικό αέριο στη χαλυβουργία, αντικαθιστώντας τους υδρογονάνθρακες που απαιτούνται τόσο ως πηγή θερμότητας όσο και για τη χημική διαδικασία καθαρισμού του μετάλλου. Οι καλύτερες λύσεις αποθήκευσης και μεταφοράς μπορούν επίσης να αμβλύνουν τις σχετικές ανισότητες των πόρων μεταξύ των περιοχών. Το πράσινο υδρογόνο χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια για να διαχωρίσει το νερό στα συστατικά του μέρη, το υδρογόνο και το οξυγόνο.

Το μπλε υδρογόνο, το οποίο βασίζεται στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, και το πράσινο υδρογόνο παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Αν και ακριβό επί του παρόντος, υπάρχουν ευκαιρίες για σημαντική μείωση του κόστους και νέα κυβερνητικά κίνητρα. Οι παραδοσιακές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σε καλή θέση να προσαρμόσουν τις υποδομές και τις δραστηριότητές τους για την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διανομή υδρογόνου.

Παρόμοια περίπτωση μπορεί να γίνει για τη δέσμευση του άνθρακα και τα βιοκαύσιμα, όπου οι υπάρχοντες πάροχοι ενέργειας μπορούν να προωθήσουν αυτές τις τεχνολογίες και να μειώσουν το κόστος.

Η κυβερνητική πολιτική ευρύτερα είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί. Θα υπάρξουν λάθη πολιτικής, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει, να καθοδηγούνται από τις αρχές της χαμηλότερης έντασης άνθρακα, της υψηλότερης ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας, καταλήγει η UBS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ