ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αλλαζει τα σχέδια της Ευρώπης για καθαρή ενέργεια

Ο Ντόναλντ Τραμπ αλλαζει τα σχέδια της Ευρώπης για καθαρή ενέργεια
AP Photo/Evan Vucci

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια λόγω του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τα σχέδια των ευρωπαϊκών εταιρείων που επικεντρώνονται στην καθαρή ενέργεια, για επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Βασικό «αγκάθι» στα πλάνα τους φαίνεται πως είναι η πιθανότητα μιας εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Νοεμβρίου.

Άλλωστε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απορρίψει τις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως «νέα πράσινη απάτη» και αναμένεται να προσπαθήσει να ακυρώσει μεγάλο μέρος του έργου της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του νόμου (2022) για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) που προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις σε αμερικανικές και ξένες εταιρείες που επενδύουν σε βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε αυτό το κλίμα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες προετοιμάζονται για χαμηλότερες πωλήσεις ή βλέπουν τη χρηματοδότηση αμερικανικών έργων να τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς εκτιμούν πως ο Τραμπ θα έθετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις στην ενεργειακό κλάδο και ειδικά για όσους δραστηριοποιούνται στην «καθαρή ενέργεια».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters,η εταιρεία ενεργειακών δεδομένων και αναλύσεων Wood Mackenzie εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ θα έθετε σε κίνδυνο επενδύσεις σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα ύψους 1 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2050.

Η εταιρεία συμβούλων Roland Berger δήλωσε ότι, ενώ η πλήρης κατάργηση του IRA είναι απίθανη, η κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά οχήματα, τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, την ηλιακή ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση.

«Πονοκέφαλος» στις αίθουσες συνεδριάσεων

Ορισμένες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν φαίνεται να πτοούνται από την αβεβαιότητα, ωστόσο αρκετές είναι αυτές που αναφέρουν καθυστερήσεις, καθώς οι υποψήφιοι εταίροι που αναμένεται να συγχρηματοδοτήσουν έργα αναβάλλουν τις δεσμεύσεις τους.

Το ασαφές αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ «οδηγεί επί του παρόντος σε μια ορισμένη απροθυμία να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τοπικό επίπεδο», σύμφωνα τον γερμανικό προμηθευτή εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας SMA.

Αυτός ο δισταγμός αντικατοπτρίζεται στην απόδοση των μετοχών καθαρής τεχνολογίας RENIXX ο οποίος παρακολουθεί τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, να υποαποδίδει έναντι των παγκόσμιων μετοχών.

Η Orsted ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι θα βάλει στο στόχαστρο τον κλάδο την πρώτη ημέρα της θητείας του, αν επανεκλεγεί.

Η εταιρεία υδρογόνου Thyssenkrupp Nucera, μίλησε για καθυστερήσεις στις τελικές επενδυτικές αποφάσεις σχετικά με τα έργα στις ΗΠΑ, παράγοντας που οδήγησε σε μείωση των προοπτικών της μονάδας ηλεκτρόλυσης αλκαλικού νερού νωρίτερα φέτος.

Ποιος κερδίζει τον αγώνα για την καθαρή ενέργεια

Στην έκθεση της RMI «X-Change: The Race to the Top» εξετάζεται ο ανταγωνισμός μεταξύ της Κίνας, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατασκευή και την ανάπτυξη των ενεργειακών τεχνολογιών του μέλλοντος.

Η Κίνα προηγείται σε πολλούς από τους βασικούς αγώνες καθαρής τεχνολογίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει λεπτομερώς η έκθεση, «το παιχνίδι βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο» και η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά να κερδίσουν.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε τέσσερις αγώνες: αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής τεχνολογίας, ανάπτυξη ηλιακής και αιολικής ενέργειας, πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και εξηλεκτρισμός.

Αναλυτικότερα:

  • Η Κίνα κυριαρχεί στις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας, έχοντας ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη κατά 10 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια για να επιτύχει μερίδιο αγοράς στην κατασκευή πάνω από 90% στην ηλιακή ενέργεια και 70% στις μπαταρίες. Ωστόσο, οι κεφαλαιακές δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης πρόκειται να αυξηθούν κατά 16 φορές έως το 2025.
  • Η ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας είναι ένας στενός ανταγωνισμός με τις τρεις περιοχές να επιταχύνουν τις καμπύλες S. Η Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια.
  • Η Κίνα προηγείται στην κούρσα των ηλεκτρικών οχημάτων, με την Ευρώπη να μην είναι πολύ πίσω. Πάνω από το ένα τρίτο των κινεζικών πωλήσεων αυτοκινήτων είναι ήδη ηλεκτρικά, και το ποσοστό αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί στο 90% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
  • Η Κίνα έχει κάνει άλμα στον εξηλεκτρισμό για να γίνει το πρώτο μεγάλο ηλεκτροκράτος. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα αύξησε το μερίδιο του ηλεκτρισμού στην τελική ενέργεια κατά 1 ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο σε επίπεδο 27% το 2022, περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι οποίες παρέμειναν στάσιμες. Ο κύριος μοχλός ήταν ο εξηλεκτρισμός της κινεζικής βιομηχανίας, ο οποίος έχει ήδη οδηγήσει το 2014 στην παγκόσμια κορύφωση της βιομηχανικής ζήτησης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.