ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία τραπεζών και βρετανικών αρχών για το «μαύρο χρήμα» - Τέλος στο «ξέπλυμα»

Συνεργασία τραπεζών και βρετανικών αρχών για το «μαύρο χρήμα» - Τέλος στο «ξέπλυμα»

<p>Καταμέτρηση χρημάτων</p>

CNN Greece

Συνολικά επτά τράπεζες μοιράζονται ικονομικά και προσωπικά δεδομένα πελατών τους με τις βρετανικές αρχές επιβολής του νόμου στο πλαίσιο της καταστολής του «βρώμικου χρήματος».

Η Barclays (BARC.L), ανοίγει νέα καρτέλα, η NatWest και η Lloyds είναι μεταξύ των επτά τραπεζών που θα μοιραστούν τα δεδομένα των πελατών τους με την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) στο μεγαλύτερο έργο του είδους του παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των εγκληματικών συμμοριών, του ξεπλύματος χρήματος και του «βρώμικου χρήματος» που διακινείται μέσω της χώρας.

Το Reuters αποκάλυψε πριν από ένα χρόνο ότι περισσότερες από έξι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η NatWest και η Lloyds (LLOY.L), ανοίγει νέα καρτέλα, συμμετείχαν σε δοκιμές με τις διωκτικές αρχές και τις κυβερνητικές υπηρεσίες που αφορούσαν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με λογαριασμούς πελατών, οι οποίοι προκαλούσαν ανησυχίες για το οικονομικό έγκλημα που αποτελούσε απειλή για τη Βρετανία.

Ο Adrian Searle, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Οικονομικού Εγκλήματος της NCA, δήλωσε:

«Αυτή τη στιγμή, οι εγκληματίες μπορούν να εκμεταλλεύονται το τραπεζικό σύστημα για να διακινούν χρήματα με ρυθμό σε διεθνή σύνορα με τρόπους που η επιβολή του νόμου έχει δυσκολευτεί να αποτρέψει. Αυτή η κοινή εργασία αποτελεί μια πραγματικά καινοτόμο προσέγγιση για την προσπάθεια πρόληψης αυτής της εγκληματικότητας. Είναι η πρώτη φορά που αυτό δοκιμάζεται σε τέτοια κλίμακα οπουδήποτε στον κόσμο.

Συνδυάζουμε στοχευμένα δεδομένα τραπεζικών συναλλαγών με τα σύνολα δεδομένων που σχετίζονται με το έγκλημα στα οποία έχει πρόσβαση η NCA. Αυτό θα επιτρέψει στις αντίστοιχες αναλυτικές ομάδες μας να εντοπίσουν και να διακόψουν την εγκληματικότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο που διαχειρίζονται οι τράπεζες, ο οποίος διαφορετικά μπορεί να ήταν άγνωστος. Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για τη μελλοντική φιλοδοξία να χρησιμοποιήσουμε τη διορατικότητα των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την πρόληψη των οικονομικών και συναφών εγκλημάτων».