Ξέπλυμα εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με «εργαλείο» την αγορά crypto
Στα κρυπτονομίσματα στρέφονται όλο και περισσότερο οι εταιρείες που θέλουν να νομιμοποιήσουν τα έσοδα που έχουν από παράνομες δραστηριότητες
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Chainalysis, η οποία μελέτησε τις τάσεις και τους νεότερους τρόπους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αναφέρει ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για εγκλήματα εκτός αλυσίδας, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η απάτη, επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι «διασυνοριακά, σχεδόν άμεσα και γενικά ανέξοδα στη συναλλαγή», όπως αναφέρει το CNBC.
«Η αυξανόμενη πανταχού παρούσα χρήση της κρυπτογράφησης την έχει καταστήσει εργαλείο για τη νομιμοποίηση εσόδων από διάφορα εγκλήματα εκτός αλυσίδας, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η απάτη. Το 2024, το ξέπλυμα χρήματος στην κρυπτογράφηση περιλαμβάνει όλα τα εγκλήματα και όχι μόνο εκείνα που συνδέονται εγγενώς με το οικοσύστημα της κρυπτογράφησης», ανέφερε η εταιρεία ανάλυσης blockchain σε έκθεση του Ιουλίου.
Αυτό συμβαίνει καθώς η αξία του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, του bitcoin, έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 55% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την LSEG.
Οι εταιρείες που ξεπλένουν χρήματα χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, όπως τα crypto mixers, τις γέφυρες cross-chain και τα «άλματα» μεταξύ πορτοφολιών για να αποκρύψουν τη ροή των κεφαλαίων.
Τα crypto mixers, ή tumblers, περιλαμβάνουν την ανάμειξη κρυπτονομισμάτων από διάφορες πηγές ώστε να είναι δύσκολη η ανίχνευση της προέλευσης και της ιδιοκτησίας τους. Οι κακοποιοί αξιοποιούν επίσης τις γέφυρες κρυπτογράφησης για να αποκρύψουν την προέλευση των κεφαλαίων μετακινώντας τα μεταξύ διαφορετικών δικτύων blockchain.
Από το 2019, σχεδόν 100 δισ. δολάρια σε κεφάλαια έχουν μεταφερθεί από γνωστά παράνομα πορτοφόλια σε υπηρεσίες μετατροπής - όπου το κρυπτονόμισμα μετατρέπεται σε νόμισμα fiat, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Chainalysis. Το υψηλότερο ποσό που εντοπίστηκε ήταν 30 δισ. δολάρια το 2022.