ΔΙΕΘΝΗ

«Φρένο» στις αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη - Γιατί είναι «θετικό σημάδι»

«Φρένο» στις αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη - Γιατί είναι «θετικό σημάδι»
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετριασμένες αυξήσεις μισθών «βλέπουν» για τους επόμενους 12 μήνες οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μεταξύ άλλων καταγράφει τις εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι μισθοί.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΚΤ για την Πρόσβαση των Επιχειρήσεων στη Χρηματοδότηση, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3%, από 3,8% που ήταν η εκτίμηση πριν από τρεις μήνες, ενώ οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν προς τα κάτω στο 3% και τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικεντρώνονται σε αυτές τις μετρήσεις για να προσδιορίσουν πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2%.

Έτσι, η αναμενόμενη μείωση της αύξησης των μισθών εκλαμβάνεται ως θετικό σημάδι, καθώς το 3% είναι ένα επίπεδο που γενικά θεωρείται ότι συμβαδίζει με τον στόχο για την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Στην έρευνά της, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι εταιρείες σε αυτό τον κλάδο της οικονομίας «αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση των τιμών πώλησης, του μισθολογικού κόστους, του κόστους μη εργατικών εισροών και της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με άλλους τομείς».

Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν πως:

  • Οι εταιρείες σηματοδοτούν πιο θετικές εξελίξεις όσον αφορά την παροχή τραπεζικών δανείων
  • Λιγότερες εταιρείες κατέγραψαν μέτρια αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης το δεύτερο τρίμηνο
  • Οι εταιρείες ανέφεραν ελαφρά μείωση της ανάγκης για τραπεζικά δάνεια και βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων
  • Οι προσδοκίες των εταιρειών για τον πληθωρισμό μειώθηκαν, με τις διάμεσες προσδοκίες τους για ετήσιο πληθωρισμό σε ένα, τρία και πέντε χρόνια να είναι όλες στο 3%
  • Το 50% από αυτούς θεώρησαν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό σε πέντε χρόνια είναι ανοδικοί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ