Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οι μισθοί για τα στελέχη στην τεχνολογία
Σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα σε σχέση με τους περισσότερους από τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας κινούνται οι οικονομικές απολαβές όσων απασχολούνται σε θέσεις που σχετίζονται με το χώρο της τεχνολογίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε μία θέση που δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις όπως είναι αυτή σε ένα τμήμα υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων (IT support), ο χαμηλότερος μισθός φθάνει στα 1500 ευρώ ανά μήνα (μικτές αποδοχές με 14 μισθούς ανά έτος). Για θέσεις όπως είναι αυτή του γενικού διευθυντή τεχνολογίας (chief technology officer) ή του γενικού διευθυντή πληροφοριακών συστημάτων (chief information officer) ο μηνιαίος μισθός μπορεί να φθάσει ακόμη και στις 15.000 ευρώ!
Όπως προκύπτει από την έρευνα Technology HR Trends της Randstad, οι μισθοί για όσους ασχολούνται με τον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η έλλειψη που υπάρχει σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό -τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο- σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει τους μισθούς προς τα πάνω. Και δεν είναι τυχαίο η έρευνα έδειξε ότι το 66% των εργαζομένων αλλάζει δουλειά λόγω καλύτερων οικονομικών προσφορών. Οπότε είναι μάλλον λογικό που το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα (σ.σ. συμμετείχαν 157 στελέχη από τμήματα ανθρώπινου δυναμικού από διάφορες ελληνικές πόλεις) δηλώνει ότι η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει.
Οι μισθοί ποικίλλουν, προφανώς, και ανάλογα με το επίπεδο δεξιοτήτων αλλά και τις ανάγκες της αγοράς. Για παράδειγμα, η στροφή προς το cloud έχει οδηγήσει τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας πιο ψηλά αναφορικά με τις οικονομικές απολαβές. Ένας cloud architect ξεκινά από τα 3500 ευρώ το μήνα και μπορεί να φθάσει στις 5000 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για έναν cloud engineer είναι 2800 και 3500 ευρώ.
Επίσης, η έμφαση στην αξιοποίηση των δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα ένας data engineer να κινείται μετά 2100 και 4300 ευρώ, ενώ ένας big data engineer είναι μεταξύ 2200 και 4600 ευρώ. Αν μιλάμε για data scientist, ο μισθός κινείται μεταξύ 2300 και 4300 ευρώ. Ακόμη, η κυβερνοασφάλεια κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τους μισθούς να ξεκινάνε από τα 2000 ευρώ και να φθάνουν στα 4600 ευρώ.
Η αίσθηση ότι οι δημιουργοί λογισμικού και εφαρμογών πληρώνονται καλύτερα επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της έρευνας. Ένας software developer που τώρα ξεκινά (junior) ξεκινά από τα 1800 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι τα 2800 ευρώ. Και οι μισθοί ανεβαίνουν με έναν senior software developer να είναι μεταξύ 3500 και 4700 ευρώ ενώ ένας διευθυντής (software engineering manager) κινείται μεταξύ 5200 και 7000 ευρώ.
Γενικώς, οι διευθυντικές θέσεις πληρώνουν καλύτερα αλλά ένας επιπλέον λόγος είναι ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ένας CIO ή CTO κινείται μεταξύ 7000 και 15000 ευρώ και ότι ο χαμηλότερος μισθός για ένα διευθυντή τμήματος πληροφορικής είναι στα 4000 ευρώ και μπορεί να φθάσει στις 8000 ευρώ.
Πρόθυμες για αυξήσεις
Η έρευνα έδειξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν διατεθειμένες να πληρώσουν. Το 86% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Randstad δήλωσε ότι σχεδιάζει αύξηση των μισθολογικών επιπέδων (σε σύγκριση με το 72% του συνόλου των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους), με το 32% των εταιρειών να προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις κατά 10%. Επιπλέον, στον κλάδο της τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν ενεργά να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, προσφέροντας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (89%), τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (87%), καθώς και ευέλικτα προγράμματα εργασίας (64%), ενώ, αναφορικά με τις οικονομικές παροχές, επιλέγουν την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση (80%), τα επισιτιστικά κουπόνια (71%) και το κινητό τηλέφωνο (70%).
Από την άλλη πλευρά, στην ερώτηση για το πιο σημαντικό εμπόδιο όσον αφορά στην προσέλκυση ταλέντων στην αγορά τεχνολογίας, στην κορυφή βρέθηκαν με ποσοστό 70% οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων. Και ακολουθούν η περιορισμένη ή μηδενική εργασιακή εμπειρία στον τομέα εξειδίκευσης (53%) και ο απαιτούμενος χρόνος εργασιακής εμπειρίας (50%).
Σε κάθε περίπτωση, το 72% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων του μέχρι το τέλος του 2024, με το 21% να μην σχεδιάζει κάποια αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων του και μόλις το 3% των εταιρειών να αναμένει μείωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού του. Η ανάγκη για επέκταση και ανάπτυξη της επιχείρησης (88%) προωθεί την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (63%) αντικατοπτρίζει την γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς και την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας, σύμφωνα με τη Randstad.