ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν κατά X: «Εξαπατά» τους χρήστες του και παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ

AP Photo/Rick Rycroft, File

Το κοινωνικό δίκτυο Χ (πρώην Twitter) «εξαπατά» του χρήστες του και παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα «μπλε τικ» (blue checkmarks) που υποτίθεται ότι πιστοποιούν τις αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γνωμοδότηση που ανοίγει τον δρόμο στην επιβολή βαριών προστίμων.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η εταιρεία του Ίλον Μασκ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της για διαφάνεια σε σχέση με τις διαφημίσεις και την πρόσβαση στα δεδομένα της πλατφόρμας για τους ερευνητές.

«Το Χ έχει τώρα το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, αλλά αν επιβεβαιωθεί η άποψή μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα και θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές», προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Τιερί Μπρετόν.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα εντοπίζει ότι οι επαληθευμένοι λογαριασμοί του X που φέρουν μπλε σήμα δεν ανταποκρίνονται στις σχετικές πρακτικές του κλάδου, επηρεάζοντας αρνητικά την ικανότητα των χρηστών να κάνουν ελεύθερες και δωρεάν κρίσεις σχετικά με την αυθεντικότητα των λογαριασμών με τους οποίους αλληλεπιδρούν.

Το X επίσης δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ψηφιακού νόμου (DSA) για την παροχή αξιόπιστου χώρου αποθήκευσης διαφημίσεων, όπως ανέφερε η Κομισιόν. Η πλατφόρμα κατηγορείται ακόμα για αποκλεισμό των ερευνητών από την πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα του.

Η εταιρεία του Ιλον Μασκ, η οποία θα έχει αρκετούς μήνες για να ανταποκριθεί στις κατηγορίες, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους έως και του 6% του παγκόσμιου τζίρου της εάν κριθεί ένοχη για παραβίαση του νόμου DSA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης