ΔΙΕΘΝΗ

«Κατρακυλούν» οι πωλήσεις της Boeing - Πούλησε μόλις τρία επιβατικά αεροσκάφη τον Ιούνιο

To αεροπλάνο της Alaska Airlines

NTSB via AP

Τα πλήγματα συνεχίζονται για την Boeing καθώς η αμερικανική εταιρία τον περασμένο μήνα πούλησε μόλις τρία επιβατικά αεροσκάφη.  

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το CNNi πούλησε μόλις τρία αεροσκάφη 737 Max, δύο σε έναν άγνωστο πελάτη και ένα στην Alaska Airlines για να αντικαταστήσει το αεροπλάνο που έπαθε έκρηξη στο πώμα της πόρτας σε πτήση της 5ης Ιανουαρίου καθώς πλησίαζε στα 16.000 πόδια. Τα άλλα 11 αεροσκάφη ήταν φορτηγά αεροσκάφη 777.

Αν και ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες πωλήσεών της για φέτος, αλλά και πάλι έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2024 με ακαθάριστες πωλήσεις μειωμένες κατά 70% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι 14 μεικτές πωλήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με τις μόλις τέσσερις τον Μάιο και τις επτά τον Απρίλιο. Αλλά είναι μειωμένες κατά 95% από τις 304 ακαθάριστες παραγγελίες που έλαβε τον Ιούνιο του 2023.

Οι πωλήσεις της Boeing έχουν μειωθεί απότομα μετά το περιστατικό της Alaska Air, καθώς ακόμη και αεροπορικές εταιρείες που επιθυμούν να επεκτείνουν το στόλο τους αναβάλλουν τις αγορές τους, ενώ η Boeing επεξεργάζεται μια πληθώρα προβλημάτων.

Είχε μπει στη χρονιά με μήνα ρεκόρ πωλήσεων τον Δεκέμβριο, αλλά οι πωλήσεις σταμάτησαν ουσιαστικά μετά το περιστατικό της Alaska Air.

Ο μόνος μήνας με ισχυρές πωλήσεις ήταν ο Μάρτιος, όταν πούλησε 113 αεροπλάνα. Τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από μια παραγγελία 85 αεροσκαφών από την American Airlines. Αλλά η παραγγελία αυτή αφορούσε μια μεγαλύτερη έκδοση του 737 Max, την οποία η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει ακόμη πιστοποιήσει για να μεταφέρει επιβάτες. Αυτή η πιστοποίηση, που αρχικά αναμενόταν φέτος, αναβλήθηκε τουλάχιστον μέχρι το 2025 λόγω των προβλημάτων που έφερε στο φως το περιστατικό της Alaska Air.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ η εταιρεία συμφώνησε την Κυριακή (7/7) να ομολογήσει την ενοχή της ότι οι υπάλληλοί της εξαπάτησαν την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) κατά τη διάρκεια της αρχικής διαδικασίας πιστοποίησης του 737 Max.

Επίσης δέχθηκε να καταβάλει πρόστιμα ύψους έως και 487 εκατομμυρίων δολαρίων για να αποφύγει την ποινική δίωξη σύμφώνησε η Boeing σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όμως το πρόστιμο αυτό, όπως αναφέρει ο CNNi είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 24,8 δισεκατομμύρια δολλάρια που ήθελαν οι οικογένειες των θυμάτων της συντριβής να καταβάλει η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών. Οι οικογένειες των θυμάτων δύο θανατηφόρων συντριβών του 737 Max αντιτίθενται στη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης