ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει για την βρετανική οικονομία η νίκη των Εργατικών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπό το φως της σαρωτικής νίκης των Εργατικών, η Goldman Sachs αναμένει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί ελαφρώς ταχύτερα.

Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας πιστεύουν ότι οι Εργατικοί θα αυξήσουν τις δαπάνες κατά 14 δισ. λίρες ετησίως, περισσότερο από ό,τι είχε υποτεθεί, μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής τους θητείας.

Ενώ ανέβασαν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες τόσο για το επόμενο έτος όσο και για το 2026.

Παράλληλα, «σε γενικές γραμμές θετικές» για τα βρετανικά χαρακτήρισαν τις εκλογές η Citigroup και η TD Securities, επισημαίνοντας τη σχετική πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Εργατικοί δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν αυστηρούς κανόνες δαπανών, περιορίζοντας θεωρητικά το περιθώριο για περαιτέρω δανεισμό που θα επιβάρυνε τις τιμές των ομολόγων.

Οι προτάσεις του Στάρμερ

Όπως έχει γράψει το CNN Greece, οι Εργατικοί έχουν παρουσιάσει μία διαφορετική οικονομική πρόταση στους Βρετανούς.

Ο Στάρμερ και το επιτελείο του ισχυρίζονται πως οι αλλαγές θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερες προσλήψεις ειδικά στο εθνικό σύστημα υγείας και περικοπές σε τομείς στους οποίους η χώρα έχει πληθώρα εργαζομένων (σ.σ δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιους εννοεί).

Στο κομμάτι της φορολογίας επίσης, ο Στάρμερ δεν αναμένεται να αυξήσει τους φόρους, αλλά δεν αναμένεται και να τους μειώσει, ειδικά σήμερα με την Βρετανία να έχει πληθωρισμό μεγαλύτερο από 2%.

Είναι αυτές οι δεσμεύσεις που έχει δημόσια δώσει ο ηγέτης των Εργατικών και νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας, που του εξασφάλισαν σημαντική στήριξη από το City στο Λονδίνο, τους τελευταίους μήνες, αλλά και σημαντικούς οικονομικούς και μιντιακούς παράγοντες της χώρας.

Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν πως ο Στάρμερ θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τις επενδύσεις, αν και αυτό θα είναι δύσκολο τηρουμένων των συνθηκών. Άλλωστε, παρά το Brexit, η χώρα συνδέεται στενά με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ρούβλια δεν είναι ευπρόσδεκτα και οι Κινέζοι που επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν, ειδικά σε νέα εργοστάσια για ηλεκτροκίνητα οχήματα, θα βρουν εκ νέου αντιστάσεις, ακόμη και μέσα στους Εργατικούς που δεν αναμένεται λόγω της απόλυτης πλειοψηφίας να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ενωμένοι να περάσουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης