ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ (Fed): Οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένουν

Πάουελ (Fed): Οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να περιμένουν

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ

AP Photo / Susan Walsh

Ο επικεφαλής της Fed ξεκίνησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τα επιτόκια, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία σημειώσει πρόοδο, ωστόσο επισήμανε πως η ομοσπονδοιακή τράπεζα διατηρεί την περιοριστική στάση της όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

«Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ως προς τους δύο στόχους τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Όπως είπε, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό του 7% στο 2,7%, αλλά παραμένει ακόμη πολύ υψηλός και μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Federal Reserve, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία για να ενισχυθεί η πεποίθησή μας πως κινείται σταθερά προς το 2%».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η αγορά εργασίας έχει περιέλθει σε καλύτερη ισορροπία, με την προσθήκη θέσεων εργασίας να συνεχίζεται και με την ανεργία να κινείται σε χαμηλό επίπεδο».

Ο επικεφαλής της Fed παραδέχθηκε ότι οι υψηλές τιμές δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, βάσει των τελευταίων ανακοινώσεων, αλλά πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θέλουν περισσότερο «καλά δεδομένα» για να πειστούν για την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.

Την ίδια άποψη απηχεί άλλωστε και η ανακοίνωση της FOMC, όπου αναγνωρίζεται ότι έχει σημειωθεί «μέτρια» περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών, σε αντίθεση με την προηγούμενη θέση της Fed ότι καταγράφεται «έλλειψη» προόδου.

Ο πρόεδρος της Fed απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων.

Όπως ανέφερε, κανείς στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς δεν περιλαμβάνει την αύξηση των επιτοκίων στο βασικό του σενάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ