ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ανοίγουν ευκαιρίες για συναλλαγή «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων

Ρωσία: Ανοίγουν ευκαιρίες για συναλλαγή «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων
AP Photo/Ng Han Guan

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι το κράτος δεν θα λάβει μέρος σε "συναλλαγές" για παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, αφήνοντας τη διοργάνωσή τους σε παίκτες της χρηματοοικονομικής αγοράς.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες, Τετάρτη, διάταγμα που επιτρέπει σε ξένους επενδυτές από «μη φιλικές» χώρες, δηλαδή εκείνες που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα, να αγοράσουν χρεόγραφα Ρώσων στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας κεφάλαια από ειδικούς λογαριασμούς «τύπου C» στη Ρωσία, που είναι ούτως ή άλλως δεσμευμένοι.

Οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση που είχαν πολλοί Ρώσοι επενδυτές σε χρεόγραφα εκτός της χώρας, ενώ ρωσικά αντίμετρα έχουν παγώσει δυτικά κεφάλαια στο εσωτερικό.

«Το διάταγμα... δημιουργεί νομοθετικές ευκαιρίες για τη διενέργεια της 'συναλλαγής' παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, το κράτος δεν θα λάβει μέρος στη διοργάνωση της ίδιας της συναλλαγής», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Η διοργάνωση των συναλλαγών εναπόκειται στους χρηματιστές και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά χρεογράφων, ανέφερε.

«Ο μηχανισμός θα είναι εξ ολοκλήρου εθελοντικός για όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς», ανέφερε το υπουργείο. «Το διάταγμα αναφέρεται στη χρήση κεφαλαίων ξένων επενδυτών σε λογαριασμούς 'τύπου C '» (λογαριασμοί σε ρούβλια, που δεν μπορούν να μετατραπούν σε ξένο νόμισμα και δεν μπορούν να ανοιχθούν σε ξένο πιστωτικό ίδρυμα).

Το διάταγμα αφορά περισσότερο από το 80% των επηρεαζόμενων Ρώσων επενδυτών, εκείνων με επενδύσεις έως 100.000 ρούβλια που έχουν παγώσει λόγω των κυρώσεων, δήλωσε σήμερα σε βουλευτές η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα.

«Προστατεύουμε τα δικαιώματα, πρώτα και κύρια, του μαζικού επενδυτή», είπε η Ναμπιουλίνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε νωρίτερα πως το διάταγμα θα έχει σκοπό αρχικά να ξεπαγώσει κεφάλαια αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ρουβλίων που ανήκουν σε μικρούς επενδυτές.

Ο Σιλουάνοφ είχε δηλώσει τον Αύγουστο πως περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες έχουν στην κατοχή τους μπλοκαρισμένα περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται στο 1,5 τρισεκατομμύριο ρούβλια.