ΔΙΕΘΝΗ

Credit Suisse: Σωσίβιο ρευστότητας 50 δισ. ευρώ - Αγώνας να αποφευχθεί το «ντόμινο»

Credit Suisse: Σωσίβιο ρευστότητας 50 δισ. ευρώ - Αγώνας να αποφευχθεί το «ντόμινο»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε βαριά άσκηση «διαχείρισης κρίσεως» για την Ευρώπη εξελίσσεται η συγκράτηση του πανικού στον τραπεζικό κλάδο που βύθισε τις ευρωπαϊκές αγορές για δεύτερη φορά μέσα σε  μια εβδομάδα, με φόντο μια τραπεζική κρίση.

Ο φόβος πτώχευσης μιας μεγάλης ελβετικής τράπεζας, όπως είναι η Credit Suisse προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν «σωσίβιο ρευστότητας» ύψους 50,6 δισ. ευρώ για να αποφευχθεί η πτώχευση.

Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την τραπεζική κρίση του 2008.

Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν να καθησυχάσουν επενδυτές και τραπεζικούς πελάτες, πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της, με την ελπίδα να επικρατήσει η ψυχραιμία και να αποφευχθεί ένα κύμα πωλήσεων στις αγορές και αναλήψεων από τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη 15/3 η μετοχή της Credit Suisse υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της με πτώση κοντά στο 30%, αν και σήμερα δείχνει σημάδια ανάκαμψης με άνοδο 23%, αυτή την ώρα.

Παράλληλα, σε δύσκολη μαθηματική πράξη αποδεικνύεται για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η απόφαση για την νομισματική της πολιτική. Σήμερα, Πέμπτη 16/3 η ΕΚΤ αναμενόταν να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%), όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει κατά τη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η πρόσφατη τραπεζική «κρίση», τόσο με την κατάρρευση τόσο της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και της Credit Suisse στην Ελβετία, έχουν επαναφέρει όλα τα σενάρια στο τραπέζι.

Μάλιστα, η Fed ήδη διαμήνυσε ότι βάζει τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην προγραμματισμένη για τον Μάρτιο αντίστοιχη κίνηση.

Πλέον αυτό που μένει να για υπάρχει μια πιο αντικειμενική εικόνα είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην ελβετική τράπεζα.

Φωνές «ψυχραιμίας»

Σε «αχρείαστο» πανικό απέδωσε την «βουτιά» στη μετοχή της Credit Suisse και του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας.

Η Saudi National Bank είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ελβετικής τράπεζας και αυτός που φαίνεται να «τράβηξε την σκανδάλη» όταν απέρριψε το ενδεχόμενο να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα της τράπεζας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNBC, ο πρόεδρος της Saudi, η Credit Suisse δεν έκανε ποτέ επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια και πως ο πανικός ήταν αδικαιολόγητος.

«Δεν έχουν υπάρχει συζητήσεις με την Credit Suisse για παροχή βοήθειας» δήλωσε ο Ammar Al Khudairy και απέδωσε τον πανικό στην ευρύτερη ανησυχία, τονίζοντας πως; οι άνθρωποι «απλά έψαχναν για αφορμές».

Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές μετοχές

Mπορεί οι μετοχές των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να βρέθηκαν χθες στη δίνη του διεθνούς ξεπουλήματος, καταγράφοντας ακόμη και διψήφιες απώλειες, όμως - όπως αναφέρουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς- η εικόνα τους δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Credit Suisse ούτε με την Silicon Valley Bank.

Εξάλλου, καθησυχαστικοί επί του θέματος εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους τόσο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού με αρμοδιότητα για τις τράπεζες Αλέξης Πατέλης, ξεκαθαρίζοντας ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι επαρκώς θωρακισμένο.

Όπως εξάλλου τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η Credit Suisse και η Silicon Valley Bank κατέρρευσαν για συγκεκριμένους λόγους που καμία σχέση δεν έχουν με τις ελληνικές τράπεζες.