ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Πως γλίτωσε 29 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου λόγω ηλιακής ενέργειας

ΕΕ: Πως γλίτωσε 29 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου λόγω ηλιακής ενέργειας
Ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι.  AP Photo/Susan Montoya Bryan, File

Σε επίπεδο – ρεκόρ, στο 12% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασε η συνεισφορά των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ, αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που βοήθησε την ΕΕ να αποφύγει την εισαγωγή φυσικού αερίου αξίας έως και 29 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τον Μάιο, μέχρι και τον Αύγουστο, η ΕΕ κατάφερε να παράγει 99,4 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά συστήματα και απέφυγε την εισαγωγή 20 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έναντι δυνητικού τιμήματος 29 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών Ember.

Σύμφωνα με το κέντρο μελετών, που ειδικεύεται σε ενεργειακά ζητήματα, το ρεκόρ αυτό έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ενεργειακή κρίση που δεν συγκρίνεται με τίποτα στο παρελθόν.

Οι προμήθειες ορυκτών καυσίμων βρίσκονται σε έλλειψη και «σπρώχνουν» τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε δυσθεώρητα επίπεδα, με την ισορροπία να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η αδυναμία λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Γαλλία και η ξηρασία που έχει πλήξει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων.

Ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι.EMBER

Όπως αναφέρει η έκθεση της Ember, οι 18 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέγραψαν ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική αυτό το καλοκαίρι.

Το μεγαλύτερο ρεκόρ καταγράφηκε στην Ολλανδία, όπου η συνεισφορά από τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ έφτασε το 23% του ενεργειακού μείγματος. Στην Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 19% και στην Ισπανία το 17%.

Η άνοδος της παραγωγής από το καλοκαίρι του 2021 ως το καλοκαίρι του 2022 (22 TWh) επέτρεψε να εξοικονομηθούν σε τέσσερις μήνες 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξίας 6 και πλέον δισ. ευρώ.

Για να καταφέρει η ΕΕ να φτάσει τον στόχο παραγωγής ηλιακής ενέργειας που έχει θέσει για το 2030, αυτός ο ρυθμός θα πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο, μια πρόσφατη ανάλυση της Ember δείχνει πως οι στόχοι των επόμενων ετών είναι δύσκολο να καλυφθούν, με τις προσθήκες στην ετήσια χωρητικότητα μέχρι το 2026 να εκτιμάται πως θα φτάσουν μόλις το 46% της αξίας που απαιτείται.