Ώρα αποφάσεων στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση: Διχασμένες οι χώρες στις προτάσεις της Κομισιόν
Ανανεώθηκε:
Με έκπληξη φαίνεται πως υποδέχτηκαν στην πλειοψηφία τους οι πρωτεύουσες της Ευρώπης το πακέτο μέτρων που παρουσίασε την Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την Παρασκευή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών πέντε ιδέες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις στις χώρες-μέλη, σύμφωνα με τις δηλώσεις έξι διπλωματών στο POLITICO.
Οι πέντε προτάσεις που κατέθεσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοψίζονται ως εξής:
- Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
- Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
- Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου
- Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων
- Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.
Αυτά τα πέντε σημεία είναι πιθανό να δώσουν στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάποιο περιθώριο ελιγμών ενόψει της ομιλίας για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να γίνει προσπάθεια σε όλη την ΕΕ ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν τις τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής αυτήν την Παρασκευή.
Από τις πέντε προτάσεις, ως μεγαλύτερο «αγκάθι» θεωρείται η σκέψη επιβολής πλαφόν στις ρωσικές τιμές αερίου και πετρελαίου, που έχει σκοπό να τιμωρήσει τη ρωσική οικονομία για την εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια πρόταση που έχει γίνει δεκτή με μεγάλη αμφιθυμία από τις χώρες – μέλη.
Σύμφωνα πάντα με το Politico, η Γερμανία εμφανίζεται «σκεπτική» απέναντι στην πρόταση. Η Ουγγαρία, η στενότερη σύμμαχος της Ρωσίας στη ΕΕ είναι αντίθετη, το ίδιο και η Σλοβακία και τουλάχιστον ακόμη δύο χώρες, αποκάλυψαν διπλωμάτες στο Politico.
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο και να περιορίσει την τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό ήταν κάτι που «εξέταζε» η Επιτροπή — αλλά οι Βρυξέλλες ήταν σε γενικές γραμμές αντίθετες με την ιδέα στις μέχρι τώρα αξιολογήσεις τους, κάτι που θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο από το να ξεχωρίζει το ρωσικό αέριο.
Και παρότι η Νορβηγία, τώρα ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ, έχει δηλώσει ότι μπορεί να συζητήσει ένα «ταβάνι», υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί θα δοκιμαστούν στις ενδιάμεσες εκλογές της χώρας τον Νοέμβριο.
Η Ουγγαρία θέλει επίσης οποιοδήποτε ενεργειακό πακέτο να εγκριθεί ομόφωνα, την ώρα που η επιτροπή προκρίνει τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης με πλειοψηφία, δήλωσε διπλωμάτης.
Η έκκληση της Πολωνίας να μεταρρυθμίσει το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, το οποίο κατηγορεί για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.
Η ιδέα της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλής, ωστόσο ενώ η πρόταση της Φον Ντερ Λάιεν ζητά να είναι υποχρεωτικές οι μειώσεις, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία θέλουν τέτοια μέτρα να είναι εθελοντικά, αναφέρει η πολιτική ιστοσελίδας.
Απάντηση Σολτς στις απειλές Πούτιν
Η αυριανή συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. πραγματοποιείται εν μέσω ανοκτού εκβιασμού από πλευράς Πούτιν για οριστικό τέλος στην παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου, αν μπει οποιοδήποτε πλαφόν στις τιμές από τη Δύση.
Αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος προανήγγειλε ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην εφημερίδα FAZ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος, αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων στήριξης των πολιτών που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, προβλέποντας ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν σε εβδομάδες και όχι σε μήνες, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δούμε σε αυτό το θέμα αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο Σολτς προανήγγειλε και μια «σαφή ρύθμιση» για το πλαφόν στην τιμή της λεγόμενης «βασικής κατανάλωσης» ηλεκτρικής ενέργειας, αν και παρατήρησε ότι κάτι αντίστοιχο θα είναι δυσκολότερο για το φυσικό αέριο, που προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών στην παγκόσμια αγορά.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός καγκελάριος υπεραμύνθηκε του ειδικού τέλους για το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι έτσι διασφαλίζεται ότι το βάρος θα κατανεμηθεί σε όλους και δεν θα το επωμιστούν μόνο οι πάροχοι που έχουν συνάψει συμβόλαια με την Gazprom. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Σολτς, θα είχε οδηγήσει σε «μια δραματική οικονομική κρίση στη Γερμανία», εφόσον οι πάροχοι θα έπρεπε να μετακυλίσουν στους πελάτες το υψηλότερο κόστος.
Παράλληλα, δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης θα προκληθούν «λαϊκές εξεγέρσεις» το φθινόπωρο και τον χειμώνα και μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν δίνει σημασία σε «τέτοιες Κασσάνδρες».
Η Γερμανία είναι μια στιβαρή χώρα με σταθερή δημοκρατία, τόνισε, επισημαίνοντας ότι «αν ως χώρα, ως έθνος, είμαστε ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο».