ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Η κυβέρνηση εξετάζει οριζόντια επιδότηση σε λογαριασμούς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ρεύμα: Η κυβέρνηση εξετάζει οριζόντια επιδότηση σε λογαριασμούς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
ΙΝΤΙΜΕ

Η νέα άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται πως φέρνει ξανά στο «τραπέζι» σενάριο για οριζόντια επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα πληρώσουν οι καταναλωτές το «μάρμαρο» ενδεχόμενων αυξήσεων στην τιμή χονδρικής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και σήμερα (14/11) στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, η μεγαβατώρα άγγιξε τα 200 ευρώ με την κυβέρνηση να τονίζει ότι πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα που απαιτεί παρέμβαση της Κομισιόν.

Η κυβέρνηση φέρεται να προωθεί έναν μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων και αδικαιολόγητων αυξήσεων των τιμών χονδρικής ρεύματος στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, προκειμένου να «μπλοκάρει» τη μετακύλιση των επιβαρύνσεων στις τιμές λιανικής.

Μάλιστα, η παρέμβαση θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ακόμα και από τον επόμενο μήνα σε συνεργασία με την ΕΕ εφόσον δεν υποχωρήσουν οι τιμές χονδρικής τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η αύξηση στις τιμές του ρεύματος κρίνεται «τσουχτερή». Την Τετάρτη η τιμή χονδρικής εκτοξεύτηκε στα 202 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι τιμές χονδρικής κυμαίνονταν κοντά στα 100 ευρώ.

Η βασική διαφορά σε σχέση με τις επιδοτήσεις, οι οποίες περιορίστηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο στα νοικοκυριά, είναι ότι πλέον θα αφορά όλους τους καταναλωτές, δίνοντας ανάσα κυρίως στις επιχειρήσεις, καθώς αυτή τη φορά, αυτός ο «μόνιμος κόφτης» θα αφορά όλους, κάθε νομικό και φυσικό πρόσωπο με μετρητή.

Η ανησυχία των καταναλωτών

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές ανησυχούν πως το άλμα που σημειώνουν οι ημερήσιες τιμές στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας θα περάσουν στα οικιακά τιμολόγια του Δεκεμβρίου, καθώς η μέση τιμή του Νοεμβρίου διαμορφώνεται κοντά στα 136,56 ευρώ/MWh.

Μάλιστα, σε επίπεδο ημερήσιων συναλλαγών, η χονδρική τιμή εκτοξεύθηκε στα 229, 84 ευρώ/MWh χθες και στα 217,24 ευρώ/MWh σήμερα, την ώρα που το περασμένο Σάββατο όταν η μέση τιμή ήταν μόλις στα 91,92 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα υπάρχει μια μικρή υποχώρηση της τάξεως του 5,48%, ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως από σήμερα το απόγευμα η άνοδος θα είναι ακόμα πιο ισχυρή στις τιμές ανά μεγαβατώρα.

energeia.jpg

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν η έβδομη ακριβότερη στην Ευρώπη - με την Αλβανία, το Κόσοβο, την Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία να είναι ακόμα πιο ακριβές, σε επίπεδα που έφτασαν ως τα 400 ευρώ ανά MWh. Αντίθετα, οι τιμές στη βόρεια, την κεντρική και την δυτική Ευρώπη παρέμειναν σε πιο χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά TTF ανέβηκε πάνω από 4%, στα 45,89 ευρώ ανά MWh, καταγράφοντας αύξηση 41,7% από την αρχή του 2024.

Ο υπουργός Ενέργειας ανήγγειλε ότι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα αρμόδια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να συζητηθεί το ζήτημα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Το ευρωπαϊκό σύστημα πλαφόν στη χονδρική είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, καθώς απαιτεί μια μακρά περίοδο υπερβολικών τιμών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί.

Έρχεται συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κομισιόν

Αξίζει να σημειωθεί πως την επόμενη Παρασκευή (22/11) θα έρθει στην Αθήνα μια αντιπροσωπεία της Κομισιόν, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να γίνει μία αξιολόγηση για τη δημιουργία ενός πιο μόνιμου μηχανισμού παρεμβάσεων που θα εξυπηρετεί κατά βάση τη ΝΑ Ευρώπη που πλήττεται δυσανάλογα από την απουσία διασυνδέσεων και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως της έκβασης της συζήτησης, η πολιτική απόφαση είναι ad hoc παρεμβάσεις, όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Σκυλακάκης: Δεν περάσουν στον καταναλωτή

Εξάλλου, νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ήταν κάθετος πως οι αυξήσεις δεν θα φτάσουν στον καταναλωτή, αναφερόμενος νέα έκρηξη των τιμών χονδρικής.

Μάλιστα, υπενθύμισε την παρέμβαση της Ελλάδα, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μπακού στο πλαίσιο της συνόδου COP29.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις 22 Νοεμβρίου θα υπάρξει νέα συζήτηση για το θέμα, καθώς οι τιμές αυτή τη στιγμή «είναι παράλογες και δεν γίνονται αποδεκτά τέτοια φαινόμενα».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και αυτό είναι η βασική συζήτηση που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και πλέον αποκτά χαρακτήρα επείγοντος». Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι, κατέληξε ο υπουργός.