ΧΡΗΜΑ

Eπιτεύχθηκε νωρίτερα ο στόχος για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Eπιτεύχθηκε νωρίτερα ο στόχος για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Συναλλαγή με κάρτα και πληρωμή με POS.

Pexels

Την επίτευξη του στόχου για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 2,5 μήνες νωρίτερα από την προθεσμία ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο Athens Innovation Forum 2024.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνδεθεί από την αρχή της χρονιάς μέχρι χθες είναι περισσότερες από 407.000, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίο επισήμανε πως το ορόσημο που είχε τεθεί στο πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το τέλος του χρόνου ήταν 402.000 «και το πιάσαμε πολύ νωρίτερα».

Πρόσθεσε δε ότι το 4% των επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί θα βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γιατί «δεν είναι νοητό να έχουμε τους συνεπείς που σέβονται το νόμο και τους “πονηρούληδες” που θέλουν να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις διαφορετικής κατηγορίας».

Στόχος η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι μία από τις 5 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Περιλαμβάνονται ακόμη:

  • Η επέκταση της χρήσης POS σε 35 επιπλέον κλάδους της λιανικής. «Ενδεικτικά, στα ταξί χωρίς να έχει εφαρμοστεί ακόμη πλήρως το μέτρο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2023. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς άλλους κλάδους», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Η απαγόρευση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων που έχει ήδη ψηφιστεί.
  • Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια από το 2025 μετά τη σχετική έγκριση της ΕΕ, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα για διαφάνεια στις συναλλαγές και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
  • Η προώθηση των άμεσων πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS. «Ήδη σήμερα υπάρχουν 3,3 εκατ. ΙΒΑΝ συνδεδεμένα με το IRIS, σε σύνολο 6 εκατ. Επομένως και εδώ έχουμε σημαντική πρόοδο χάρη στην επιμονή της κυβέρνησης και την προβολή του οφέλους που υπάρχει για το μέσο χρήστη», σημείωσε ο υπουργός.

Χρηματοπιστωτικός τομέας: Παρεμβάσεις σε 3 άξονες

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στο εξής κινούνται σε 3 άξονες:

Πρώτον, τον περαιτέρω περιορισμό των κόκκινων δανείων σε όλες τις τράπεζες με στόχο να πέσουν στο μέσο όρο της ΕΕ. «Ο στόχος θα επιτευχθεί σχετικά σύντομα με την επέκταση του προγράμματος Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ. Έτσι τα κόκκινα δάνεια από 7,5% θα πάνε στο 3-3,5 % που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», τόνισε. Σημείωσε παράλληλα τη μείωση και των κόκκινων δανείων που έχουν μεταφερθεί στους servicers, αλλά και την πρόοδο στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Δεύτερον, την περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Μας ενδιαφέρει το θέμα των προμηθειών. Χαιρόμαστε που 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει την πολιτική τους μετά και από σχετική παρότρυνση της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσει και η τέταρτη. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Προφανώς οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι λειτουργούν στο πλαίσιο μιας κοινωνίας με συγκεκριμένες δυνατότητες και ότι οι υπερβολές βλάπτουν και τις ίδιες», τόνισε ο υπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι την άνοιξη του 2025 θα διευρυνθεί η χρήση των συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS ώστε να καλύψουν το σύνολο των επιχειρήσεων.

Τρίτον, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί χαμηλότοκα δάνεια συνολικού προϋπολογισμού 12,4 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 4 δισ. δανείων τα οποία θα κινητοποιηθούν μέσω των διαφόρων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.