ΧΡΗΜΑ

Νυχτερινό ρεύμα, πορτοκαλί τιμολόγια και έξυπνοι μετρητές - Τι αλλάζει

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI

Δύο σημαντικές αλλαγές θα αλλάξουν τα δεδομένα στο ρεύμα για επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Όπως έχει προαναγγείλει το υπουγείο Περιβάλοντος και Ενέργειας θέμα χρόνου είναι πλέον να ρυθμιστούν και οι τελευταίες διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου «νυχτερινού» τιμολογίου, το οποίο θα αλλάξει ώρες και μέρες εφαρμογής για την καλύτερη εκμετάλλευση του φθηνού ρεύματος.

Παράλληλα, όσο προχωράει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών θα μπορούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές να επιλέγουν το δυναμικό «πορτοκαλί» τιμολόγιο.

Έρχεται το «πορτοκαλί» τιμολόγιο

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα βγουν στην αγορά τα δυναμικά ή αλλιώς «πορτοκαλί» τιμολόγια, τα οποία θα προσφέρουν διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

Με αυτά ο καταναλωτής θα μπορεί να φτιάχνει τη ζήτηση του, επειδή θα ξέρει τι τιμές έχει κατά τη διάρκεια του 24ώρου, έτσι ώστε να τις βάζει σε ώρες που έχει πολύ χαμηλή τιμή η χονδρεμπορική και άρα μπορεί να μετατοπίσει τη ζήτηση του από κάποιες ώρες σε ώρες φθηνού τιμολόγησης.

Μέχρι στιγμής αυτό είναι ένα τιμολόγιο που αφορά περισσότερο τις επιχειρήσεις, ωστόσο όσο προχωράει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών θα αφορά όλο και περισσότερους καταναλωτές.

Γιατί αλλάζει το νυχτερινό τιμολόγιο

Τα νέα δεδομένα στις ΑΠΕ και στον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει τις ώρες που το «φθηνό» ρεύμα φτάνει στους καταναλωτές.

Παλιότερα αυτό γινόταν κατά τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο η πληθώρα «πράσινου» ρεύματος από τις ΑΠΕ, φέρνει πλέον το φθηνό ρεύμα τις μεσημεριανές ώρες. Για τον λόγο αυτό, το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει ήδη από την άνοιξη πως το νέο πλαίσιο θα μεταφέρει τις ζώνες του «νυχτερινού» σε διαφορετικές που αναποκρίνονται περισσότερο στα δεδομένα της αγοράς.

Το ισχύον πλαίσιο:

  • Καλοκαίρι:23:00 - 07:00
  • Χειμώνας: 02:00 - 08:00 & 16:00 - 17:00

Έρχεται το διζωνικό τιμολόγιο

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το νέο ωράριο θα μεταφερθεί σε μια μεσημεριανή ζώνη και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα, τα οποία διευκολύνουν πολύ τα νοικοκυριά για τις δουλειές του σπιτιού .

Και έτσι θα αποκτήσουμε «διζωνικό τιμολόγιο».

Κατά τις ώρες αυτές οι τιμές στο Χρηματιστήριο είναι χαμηλότερες -έως και μηδενικές- εξαιτίας της υπερπροσφοράς ενέργειας από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών ή και της χαμηλής ζήτησης τα Σαββατοκύριακα.

Τι θα συμβεί με τα πράσινα τιμολόγια

«Τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ Θοδωρής Σκυλακάκης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα αλλάξει κάτι για τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως τα πράσινα τιμολόγια είχαν θεσμοθετηθεί νομοθετικά από την αρχή για μέχρι το τέλος του 2024. Όλοι οι πάροχοι ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν ένα και να ανακοινώνουν τις τιμές τους κάθε 1η του μήνα. Αυτό που αλλάζει λοιπόν είναι η «υποχρεωτικότητα» τους.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, και όπως είναι αναμενόμενο θα ακολουθήσουν και οι ανακοινώσης των παρόχων σχετικά με τα δικά τους σχέδια για το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως κανένα τιμολόγιο δεν θα αλλάξει χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί δική του ρητή βούληση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης