ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Γιατί αλλάζει ώρα το «νυχτερινό» τιμολόγιο - Χρονοδιακόπτες και έξυπνες λύσεις

Ρεύμα: Γιατί αλλάζει ώρα το «νυχτερινό» τιμολόγιο - Χρονοδιακόπτες και έξυπνες λύσεις

Τιμολόγιο ρεύματος

Pixabay

Εργαλεία όπως χρονοδιακόπτες, εφαρμογές και έξυπνες συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι οικιακοί καταναλωτές για να εκμεταλευτούν το νέο ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου που προανήγγειλε ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, προγραμματίζοντας σε διαφορετικές ώρες τις πιο ενεργοβόρες τους δουλειές, όπως τα πλυντήρια.

Όπως προανήγγειλε σε συνέντευξη του ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης το σύστημα με το νυχτερινό τιμολόγιο, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, δεδομένου ότι τις ώρες εκείνες το ρεύμα είναι πια ακριβότερο.

Το ισχύον πλαίσιο:

  • Καλοκαίρι:23:00 - 07:00
  • Χειμώνας: 02:00 - 08:00 & 16:00 - 17:00

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το νέο ωράριο θα μεταφερθεί σε μια ζώνη μεταξύ 10:00 και 15:00 τις καλοκαιρινές μέρες και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.

Κατά τις ώρες αυτές οι τιμές στο Χρηματιστήριο είναι χαμηλότερες -έως και μηδενικές- εξαιτίας της υπερπροσφοράς ενέργειας από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών ή και της χαμηλής ζήτησης τα Σαββατοκύριακα.

Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να μεταφέρει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες που οι τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας είναι χαμηλότερες.

Με τους αναλογικούς μετρητές, που δεν είναι «έξυπνοι», αλλά έχουν δύο ζώνες θα ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο σύστημα, από τις αρχές του 2025 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως οι αλλαγές στο νυχτερινό είχαν αναγγελθεί την άνοιξη με ορίζοντα εφαρμογής το φθινόπωρο, ωστόσο το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ από το 2025.