ΧΡΗΜΑ

Αλλάζει το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος - Ποιους καταναλωτές αφορά

Αλλάζει το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος - Ποιους καταναλωτές αφορά
UNSPLASH

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος για περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές που διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής).

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο οι χαμηλότερες χρεώσεις θα εφαρμοστούν κατά τις μεσημβρινές ώρες, πιθανότατα μεταξύ 14:00-16:00.

Αυτή τη στιγμή το νυχτερινό διαφοροποιείται κατά το θερινό και το χειμερινό ωράριο ανάλογα με τους μήνες κατανάλωσης, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει με τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής, όταν εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα.

Ένας από τους στόχους που προωθούνται με το νέο μέτρο είναι η εφαρμογή της χαμηλής χρέωσης τις ώρες που υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.

Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, οπότε τα πολυζωνικά τιμολόγια θα επεκταθούν σε όλη την αγορά.

Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πορτοκαλί χρώμα).

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το χειμερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου.

Για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών, την εν λόγω περίοδο οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Το θερινό ωράριο καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπου οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Βήμα βήμα η υποβολή αιτήσεων για το νυχτερινό ρεύμα

Η αίτηση για το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να υποβληθεί, εφόσον το τιμολόγιο ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενδιαφερόμενου και η διαδικασία γίνεται με δύο τρόπους:

  • Μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ
  • Τηλεφωνικά στο 800 400 4000

Σημειώνεται ότι υπάρχει δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης (νυχτερινό ρεύμα).

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες της μειωμένης χρέωσης όπως αυτές φαίνονται παραπάνω.

Συμφέρει σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική μας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο ή μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Βεβαίως υπάρχουν και αρκετές συσκευές όπως για παράδειγμα ψυγεία, καταψύκτες που λειτουργούν όλο το 24ωρο, οπότε μπορούμε να έχουμε σημαντική οικονομία έτσι κι αλλιώς.