ΧΡΗΜΑ

Ρεύμα: Τι θα πληρώσουμε τον Σεπτέμβριο - Πτώση 9% στην μέση τιμή χονδρικής

Ρεύμα: Τι θα πληρώσουμε τον Σεπτέμβριο - Πτώση 9% στην μέση τιμή χονδρικής
UNSPLASH

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο ο απολογισμός στις τιμές της ενέργειας στην χονδρική αγορά δείχνει πως ενδεχομένως και να μην χρειαστούν.

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τους φόβους που εκφράζονται για την επίπτωση στις τιμές της ενέργειας ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε απαντήσει «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως παρεμβαίνει όπου χρειάζεται».

Όμως η υποχώρηση των τιμών χονδρικής ακόμα και κατά 9,2%, τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου «ανοίγει το δρόμο» για τη μείωση των τιμών ρεύματος που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής τον Αύγουστο η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς διαμορφώνεται στα 123,03 ευρώ/μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 135,54 ευρώ/μεγαβατώρα που ήταν η μέση τιμή του Ιουλίου.

Νέο άλμα στις τιμές χονδρικής

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως παρά την υποχώρηση, οι τιμές της ενέργειας στην χονδρική αγορά δεν δείχνουν να σταθεροποιούνται, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ξεπέρασε και το ψυχολογικό όριο των 150 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα η τιμή της μεγαβατώρας στις 21/8 διαμορφώθηκε στα 151,40 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση κατά 9,72%. Αντίστοιχα και η ζήτηση είναι αυξημένη στις 192 GWh.

Εφόσον η μείωση της χονδρικής καταφέρει να σταθεροποιηθεί την τελευταία εβδομάδα και περάσει ολόκληρη στις τιμές λιανικής, τότε οι τιμές που θα ανακοινωθούν αναμένεται να πέσουν στα επίπεδα των 15/KWh.