ΧΡΗΜΑ

Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια

Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια
INTIME NEWS

Πρόβλημα αντιμετωπίζει η πατάτα Νάξου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καπούνη, Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Νάξου, καθώς η λειψυδρία και οι καύσωνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή. 

«Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες που παράγονται» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως η παραγωγή πατάτας στο νησί έχει μειωθεί κατά 70% από το 2022, όταν η Νάξος παρήγαγε περίπου 6.000 τόνους. Το '23 είχε παραγωγή 4.000 τόνων και το 2024 βρίσκεται στους 1.800 τόνους μέχρι στιγμής.

Ο κ. Καπούνης σημειώνει πως η Νάξος φέτος θα έχει ακαρπία, καθώς οι ελλείψεις νερού δεν επιτρέπει στους παραγωγούν να φυτέψουν νέες πατάτες τον Αύγουστο για τον χειμώνα.

Μάλιστα, εξηγεί πως όταν δεν υπάρχει νερό η πατάτα δεν έχει όγκο. Στη Νάξο η πατάτα καλλιεργείται δύο φορές τον χρόνο, μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο.

Φέτος το φθινόπωρο όμως δεν έχει νερό. Τα αποθέματα της πατάτας φέτος θα φτάσουν «μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, το πολύ 10 Οκτώβρη, μετά δεν θα υπάρχει πατάτα».

Σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια

Ωστόσο η λειψυδρία δεν επηρεάζει μόνο την Νάξο και το συγκεκριμένο προϊόν. Οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα για σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια, κάτι που ήδη φαίνεται στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

Μείωση παραγωγής έως και 50% παρατηρείται και στα παραδοσιακά προϊόντα του «μήνα», όπως είναι τα σύκα και τα σταφύλια, κάτι που ανεβάζει και τις τιμές.

Ειδικότερα, η τιμή στα σύκα κυμαίνεται περί τα 5 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.