ΕΛΛΑΔΑ

Λειψυδρία: Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για την Αττική - Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ

Λειψυδρία: Σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για την Αττική - Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ

Η λίμνη του Μαραθώνα

INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Έκτακτο σχέδιο για την υδροδότηση της Αττικής υλοποιεί ήδη η ΕΥΔΑΠ, επιστρατεύοντας το φράγμα της Υλίκης και τις γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων μειώνει τα υδατικά αποθέματα.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου, τόνισε πως η εταιρία έχει αναπτύξει σχέδιο και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και πιο ακραίες καταστάσεις λειψυδρίας.

«Έχουμε εξετάσει και περιπτώσεις οι οποίες θα είναι ακόμα πιο ακραίες και έχουμε προετοιμαστεί για όλες αυτές τις πιθανές εκδοχές του φαινομένου της προβληματικής βροχόπτωσης και κατ’ επέκταση της λειψυδρίας«, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Στεργίου τόνισε πως το σχέδιο υλοποιείται ήδη και για την υδροδότηση της Αττικής έχει επιστρατευτεί η Υλίκη «η οποία είχε σταματήσει για περισσότερα από 15 χρόνια».

«Δεν χρειάζονται για την ώρα περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση»

Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως η εταιρία παρακολουθεί το πρόβλημα από κοντά και διαβεβαίωσε ότι για την ώρα, δεν χρειάζεται να προχωρήσει στην λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση.

«Αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο ούτε καν στο πορτοκαλί», τόνισε ο κ. Σαχίνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής στα τιμολόγια κατανάλωσης.

Υδρογεωλόγος: Να μην τρομάζουμε τον κόσμο – «Στροφή» στις αφαλατώσεις

Καθησυχαστικός για την υδροδότηση της Αττικής εμφανίστηκε και ο καθηγητής υδρογεωλογίας του ΙΓΜΕ Παναγιώτης Σαμπατακάκης.

Τόνισε πως η Αττική έχει ζήσει και πιο έντονα λειψυδρία τη δεκαετία του ’90 και πως η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί με το «εξαιρετικό τεχνικό και επιστημονικό της προσωπικό» νύχτα μέρα τα φράγματα που τροφοδοτούν την Αθήνα.

«Δεν έχει αφεθεί στη μοίρα του, ούτε στην τύχη του ποτέ, ούτε το φράγμα του Μόρνου, ούτε του Εύηνου, ούτε της Υλίκης, ούτε του Μαραθώνα. Επομένως (η ΕΥΔΑΠ) γνωρίζει και παρακολουθεί την ταμιευτική ικανότητα που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή. Έχει κάνει τους λογαριασμούς της», τόνισε ο κ. Σαμπατακάκης μιλώντας στο ACTION24.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθούν βροχοπτώσεις την προσεχή εβδομάδα, κάτι που όπως είπε θα συγκεντρώσει νερά στα φράγματα, και συνεπώς «δεν πρέπει να πανικοβάλουμε», τους κατοίκους της Αττικής.

Ανέφερε ωστόσο ότι λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων η λειψυδρία θα βρίσκεται στο κάδρο, ενώ οι ανάγκες κυρίως οι αστικές έχουν πολλαπλασιαστεί. Εξήγησε ότι ακόμα και ορεινά χωριά με περιορισμένη κατανάλωση βρίσκονται πλέον μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας.

Πρόταση για αξιοποίηση των αφαλατώσεων

Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει σταδιακά ένας προσανατολισμός σε αφαλατώσεις και τόνισε πως κανέναν δεν θα πρέπει να τρομάζει κάτι τέτοιο.

«Χωρίς να σημαίνει ότι αυτές (οι αφαλατώσεις) θα είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά έχοντας μπροστά μας όχι μόνο τη σημερινή λειψυδρία αλλά και τις επόμενες που δεν μπορεί κάνεις να προβλέψει αν θα είναι ηπιότερες ή σκληρότερες, θα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες τουλάχιστον για το πόσιμο νερό», τόνισε ο υδρογεωλόγος.