ΕΛΛΑΔΑ

Υδρογεωλόγος για λειψυδρία στην Αττική: Να μην τρομάζουμε τον κόσμο – «Στροφή» στις αφαλατώσεις

Υδρογεωλόγος για λειψυδρία στην Αττική: Να μην τρομάζουμε τον κόσμο – «Στροφή» στις αφαλατώσεις

Ερείπια του χωριού Κάλλιο που έχει βυθιστεί στην Λίμνη του Μόρνου διακρίνονται στο στιγμιότυπο στις 28 Αυγούστου 2008 

EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Καθησυχαστικός για την υποχώρηση των υδάτων στη λίμνη του Μόρνου και την υδροδότηση της Αττικής εμφανίστηκε ο καθηγητής υδρογεωλογίας του ΙΓΜΕ Παναγιώτης Σαμπατακάκης.

Τόνισε πως η Αττική έχει ζήσει και πιο έντονα λειψυδρία τη δεκαετία του ’90 και πως η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί με το «εξαιρετικό τεχνικό και επιστημονικό της προσωπικό» νύχτα μέρα τα φράγματα που τροφοδοτούν την Αθήνα.

«Δεν έχει αφεθεί στη μοίρα του, ούτε στην τύχη του ποτέ, ούτε το φράγμα του Μόρνου, ούτε του Εύηνου, ούτε της Υλίκης, ούτε του Μαραθώνα. Επομένως (η ΕΥΔΑΠ) γνωρίζει και παρακολουθεί την ταμιευτική ικανότητα που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή. Έχει κάνει τους λογαριασμούς της», τόνισε ο κ. Σαμπατακάκης μιλώντας στο ACTION24.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθούν βροχοπτώσεις την προσεχή εβδομάδα, κάτι που όπως είπε θα συγκεντρώσει νερά στα φράγματα, και συνεπώς «δεν πρέπει να πανικοβάλουμε», τους κατοίκους της Αττικής.

Ανέφερε ωστόσο ότι λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων η λειψυδρία θα βρίσκεται στο κάδρο, ενώ οι ανάγκες κυρίως οι αστικές έχουν πολλαπλασιαστεί. Εξήγησε ότι ακόμα και ορεινά χωριά με περιορισμένη κατανάλωση βρίσκονται πλέον μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας.

Πρόταση για αξιοποίηση των αφαλατώσεων

Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει σταδιακά ένας προσανατολισμός σε αφαλατώσεις και τόνισε πως κανέναν δεν θα πρέπει να τρομάζει κάτι τέτοιο.

«Χωρίς να σημαίνει ότι αυτές (οι αφαλατώσεις) θα είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά έχοντας μπροστά μας όχι μόνο τη σημερινή λειψυδρία αλλά και τις επόμενες που δεν μπορεί κάνεις να προβλέψει αν θα είναι ηπιότερες ή σκληρότερες, θα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες τουλάχιστον για το πόσιμο νερό», τόνισε ο υδρογεωλόγος.