ΧΡΗΜΑ

«Μήνυμα» σε 250.000 επιχειρήσεις για τη σύνδεση στο IRIS - Αντίστροφη μέτρηση για το πρόστιμο

UNSPLASH

Προθεσμία 9 ημερών έχουν περίπου 250.000 επιχειρήσεις για να συνδεθούν με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, καθώς όσοι το παραλείπουν κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να στείλει νέο προσωπικό μήνυμα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενόψει της λήξης της σχετικής προθεσμίας, και να τους ενημερώσει για τη μετάθεση της προθεσμίας συμμόρφωσης έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η 31η Αυγούστου, που είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία, είναι ημέρα Σάββατο.

Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων, καθώς τις προηγούμενες μέρες η ΑΑΔΕ απέστειλε μηνύματα σε 294.510 υπόχρεους, υπενθυμίζοντας παράλληλα την υποχρέωση σύνδεσης του επαγγελματικού τους λογαριασμού προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τους δικαιούχους πληρωμής εξαιρούνται:

α) Τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

β) Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31η/12/2024.

Προσοχή στα πρόστιμα

Σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου της παρούσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού μειώνεται στο ήμισυ αν:

  1. Ο υπόχρεος, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν από την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
  2. Ο υπόχρεος, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Το IRIS διαθέτει 3 υπηρεσίες

  • IRIS Person to Person: Άμεση μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, χωρίς προμήθεια (έως 500€/ημέρα).
  • IRIS Person to Business: Για πληρωμή σε ατομικές επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες. Προϋπόθεση είναι η εγγραφή του επαγγελματία με επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό. Επισημαίνεται ότι το όριο των 500 ευρώ για τον επαγγελματία είναι ανά πελάτη κι όχι στο σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει ημερησίως. Ο πελάτης δεν επιβαρύνεται με κάποια χρέωση για την υπηρεσία, ενώ η προμήθεια για τον επαγγελματία είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με άλλες μεθόδους πληρωμής.
  • IRIS Commerce: Για πληρωμή σε ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς να κοινοποιούνται στοιχεία πληρωμής στον έμπορο. Η παραγγελία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, δεν υπάρχει όριο ποσού και δεν απαιτείται εγγραφή στην υπηρεσία για τον πελάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης