ΧΡΗΜΑ

Τρόφιμα: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και πού υποχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι

Eurokinissi

Λαχανικά, δημητριακά και ψάρια αποτελούν τις κατηγορίες τροφίμων στις οποία καταγράφηκαν οι κυριότερες ανατιμήσεις μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στον αντίποδα, μείωση σε διψήφιο ποσοστό εμφάνισαν την ίδια περίοδο και με βάση τα ίδια στοιχεία, οι τιμές στα φρούτα. Αρνί και κατσίκι όπως επίσης και τα τυριά, ακολούθησαν, στη «λίστα» των τροφίμων με τις σημαντικότερες μειώσεις μέσα σε έναν μήνα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως πρόκειται για δύο κατηγορίες, οι τιμές των οποίων εκτιμάται πως θα επηρεαστούν το επόμενο διάστημα, λόγω της αναταραχής που έχει προκληθεί από την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα, παρότι οι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σαφώς μικρότερης έντασης σε σύγκριση με πέρσι, εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα τους καταναλωτές εάν λάβουμε μάλιστα υπόψη και γεγονός ότι πλέον, οποιαδήποτε αύξηση έρχεται ως επιπλέον επιβάρυνση, στις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη διετία. Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή αρκετών πρώτων υλών σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζουν να οδηγούν στο «κόκκινο» τις τιμές βασικών ειδών διατροφής.

Το ελαιόλαδο «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων

Σε ετήσια βάση, με τον πληθωρισμό των τροφίμων στο 2,4%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ελαιόλαδο παραμένει «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων με 56,7% ενώ ακολουθούν μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων με άνοδο 8,6% και ψάρια με 8,4%.

Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 6% στα νωπά λαχανικά και τα δημητριακά για πρωινό. Οι δύο αυτές κατηγορίες εμφάνισαν μάλιστα, αύξηση και σε σχέση με πέρσι, κατά 3,5% και 7,4% αντίστοιχα. Ανατιμήσεις της τάξεως του 3,6% κατέγραψαν μέσα στο καλοκαίρι τα νωπά ψάρια, τα οποία επίσης ήταν ακριβότερα κατά 8,4% σε σχέση με πέρσι. Αυξήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο και εμφάνισαν και κατηγορίες των γαλακτοκομικών, όπως το πλήρες νωπό γάλα (2,1%) και το γιαούρτι (2,5%) όπως και κατηγορίες κρεάτων, το χοιρινό κατά 2% και το μοσχάρι κατά 1,5%. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές και στη σοκολάτα (3%) αλλά και στο ψωμί (1%).

Από την άλλη πλευρά, με βάση τα ίδια στοιχεία, τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο μειωμένες κατά -11% ήταν οι τιμές στα νωπά φρούτα (επίσης κατά -9,2% σε σχέση με πέρσι). Κατά 2,5% μειώθηκαν οι τιμές σε αρνί - κατσίκι και στα τυριά (-1%). Σε ετήσια βάση, πέραν των φρούτων, οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο αλεύρι κατά -8,9% και στην κατηγορία «άλλα έλαια» κατά -8,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης