ΧΡΗΜΑ

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Ποιοι κερδίζουν από τις επιδοτήσεις και ποιοι χάνουν από τις αυξήσεις

Pixabay

Από τη συνολική κατανάλωση που θα έχουν καταγράψει στο τέλος του μήνα οι οικιακοί καταναλωτές, με κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος, φαίνεται πως κριθεί ποιος θα κερδίσει από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του Αυγούστου. 

Άλλωστε, η τελική τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την κρατική επιδότηση στα κίτρινα και τα πράσινα τιμολόγια διαμορφώνεται κάτω από 15 λεπτά/kWh μόνο για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh και για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ωστόσο οι αυξήσεις που οφείλονται στην τιμή της ενέργειας στην χονδρική αγορά παραμένουν πραγματικότητα, καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν από 8,9% έως και 22% παραπάνω σε σχέση με τις τιμές του Ιουλίου, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουν επιλέξει.

Μάλιστα, οι αυξήσεις θα είναι ακόμα πιο «βαριές» για τα επαγγελματικά τιμολόγια.

Ποιοι κερδίζουν από τις επιδοτήσεις

Η τελική τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται κάτω των 15 λεπτών/kWh, μετά την έκτακτη στήριξη, σύμφωνα με τις τιμές των παρόχων που καλύπτουν άνω του 90% της αγοράς.

Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια ισχύουν για τα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

H τελική τιμή της πράσινης κιλοβατώρας διαμορφώνεται κοντά στα 14,5 λεπτά.

Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, η επιδότηση κρατά «σε προσιτό επίπεδο τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και ενισχύει περισσότερο τους 700.000 περίπου δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρίχνοντας την τελική τιμή στα 11,3 λεπτά/kWh για την πλειοψηφία των συγκεκριμένων καταναλωτών».

Αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός των επιδοτήσεων ρεύματος

Οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος συνεχίζονται και έχουν πρωταγωνιστές τις επιχειρήσεις, που βγαίνουν εκτός του προγράμματος των κρατικών επιδοτήσεων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένοι πάροχοι έκαναν «γενναίες» εκπτώσεις. Για παράδειγμα, στα πράσινα τιμολόγια για τους επαγγελματίες η ΔΕΗ εφαρμόζει έκπτωση 45% και η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται σε 18,331 λεπτά.

Έτσι επιχείρηση με κατανάλωση 3.000 κιλοβατώρες τον Αύγουστο θα πληρώσει περί τα 587 ευρώ, ενώ χωρίς την έκπτωση θα πλήρωνε 681 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης