ΧΡΗΜΑ

Στο τιμολόγιο Γαία μπαίνουν όλες οι αγροτικές παροχές από 1η Αυγούστου - Οι χρεώσεις

Στο τιμολόγιο Γαία μπαίνουν όλες οι αγροτικές παροχές από 1η Αυγούστου - Οι χρεώσεις
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Στο ειδικό τιμολόγιο "Γαία"θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου όλες οι αγροτικές παροχές, με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας έτσι στους αγρότες τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν ευνοϊκή τιμολόγηση για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν.

Συγκεκριμένα, με διάταξη της τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο "Γαία".

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους.

Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Υπενθυμίζεται πως οι συμβάσεις για τα τιμολόγια «Γαία» που διαθέτει επί του παρόντος η ΔΕΗ είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση για τα πρώτα 2 χρόνια της σύμβασης η οποία διαμορφώνεται από 9,3 έως 11 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Για τα επόμενα 8 χρόνια προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης και τιμή αγοράς για τα υπόλοιπα δύο τρίτα, από οποιονδήποτε πάροχο επιλέξει τότε ο καταναλωτής (αναλυτικά τα τιμολόγια στον συνημμένο πίνακα).

Οι δικαιούχοι

Τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ διατίθενται αποκλειστικά σε Αγροτικές Παροχές στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και συγκεκριμένα αφορούν:

  • Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών / Ένωση Παραγωγών / Διεπαγγελματική Οργάνωση
  • Αγροτικό Συνεταιριστικό / Αναγκαστικό Συνεταιρισμό / Ένωση Αναγκαστικών Συνεταιρισμών / Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη
  • Νομικά Πρόσωπα ή Ατομική Επιχείρηση που ασκούν σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας έτους 2023
  • Αγρότες κατ’ επάγγελμα

Επίσης, θα πρέπει να μην υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.12.2023 ή να έχουν ρυθμιστεί.

Διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που ο πελάτης καταγγείλει τη σύμβαση πριν τη λήξη της επιβαρύνεται με ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 700 ευρώ αν είναι νομικό πρόσωπο.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να ενημερωθούν για τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, καθώς και τις προϋποθέσεις ένταξης στη σχετική σελίδα στο dei.gr (κλικ εδώ) ή καλώντας δωρεάν στο 800-500-7000.