ΧΡΗΜΑ

«Καίει» το κόστος των διακοπών – Στα ύψη οι τιμές για μετακινήσεις σε στεριά και θάλασσα

INTIME NEWS

Aκριβότερο κατά 12,7% είναι φέτος το συνολικό «πακέτο των διακοπών» για τους Έλληνες, με αυξημένες τις τιμές, τόσο της διαμονής όσο και και της μεταφοράς προς τους προορισμούς, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με τους μισούς πολίτες να δηλώνουν ότι φέτος δεν θα κάνουν διακοπές σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ως σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις αναφέρεται, σε ποσοστό 50%, το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων. Σε ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό, επισημαίνεται το κόστος της διαμονής και ακολουθεί το υψηλό κόστος των καυσίμων που αφορά στη μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι τελικά κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι, είτε επιλέξουν κάποιο νησί, είτε έναν ηπειρωτικό προορισμό, η δαπάνη που απαιτείται για τα μεταφορικά, επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό τους.

Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, έχουν βρεθεί και το φετινό καλοκαίρι, όπως και πέρσι, στο επίκεντρο του προβληματισμού των ταξιδιωτών. Είναι ενδεικτικό, ότι για τη μετακίνηση μιας τετραμελούς οικογένειας με αυτοκίνητο, με πλοίο, προς συγκεκριμένα νησιά της χώρας απαιτείται ακόμη και ένας μισθός. Όπως είχε καταγράψει ρεπορτάζ του CNN Greece τον Ιούνιο, από τον Πειραιά στη Ρόδο μετ΄ επιστροφής, μία τετραμελής οικογένεια, με δύο παιδιά κάτω των 10 ετών, με το αυτοκίνητό της, χρειάζεται από 920 ευρώ, έως και πάνω από 1.000 ευρώ, εφόσον επιλέξει να έχει καμπίνα. Για το ταξίδι της ίδιας οικογένειας σε νησιά των Κυκλάδων, το αντίστοιχο κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ, ενδεικτικά για μετακίνηση με ταχύπλοο, χωρίς καμπίνα, φτάνει τα 553 ευρώ στην Πάρο, τα 586 ευρώ στη Νάξο και τα 471 ευρώ στην Τήνο. Στην Κρήτη πάντως, σε σαφώς πιο μακρινή απόσταση, τα 488 ευρώ φτάνει το κόστος για τη διαδρομή Πειραιάς - Χανιά, με καμπίνα και τα 402 ευρώ για το ταξίδι, Πειραιάς - Ηράκλειο αντίστοιχα.

Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που έκλεισαν φέτος οι ταξιδιώτες παρατηρήθηκαν επίσης, αυξομειώσεις στις τιμές σε κάποια νησιά, ανάλογα με την ημέρα και πόσες εταιρείες εκτελούν το ίδιο δρομολόγιο, αυξήσεις σε σχέση με πέρσι σε δρομολόγια με ταχύπλοα αλλά και στις περιπτώσεις της μετακίνησής τους από το ένα νησί, στο άλλο.

Ακριβές όμως παραμένουν και οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο καθώς σε αρκετές περιοχές της χώρας η τιμή της βενζίνης συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από 1,9 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά τα οποία προσελκύουν μεγάλο όγκο επισκεπτών, οι τιμές διαμορφώνονται κοντά ή και πάνω από 2 ευρώ το λίτρο. Οι περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, μάλιστα, αναχωρώντας προς τους καλοκαιρινούς προορισμούς, επιλέγουν να «φουλάρουν» το αυτοκίνητό τους ώστε να αποφύγουν τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων των νησιών. Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, πάνω από 2 ευρώ, διαμορφώνεται η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στις Κυκλάδες (2,129 ευρώ το λίτρο) και στα Δωδεκάνησα (2,027 ευρώ το λίτρο).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης