ΧΡΗΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στις προθεσμίες του φόρου εισοδήματος μετά την παράταση

Φορολογικές δηλώσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Παράταση» παίρνει και η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, μετά την παράταση της προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 25/7. 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «έκπληξη» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, φορολογούμενοι και λογιστές έχουν περιθώριο μέχρι τις 2/8 για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων και μέχρι τις 9/8 για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.

Όμως το ίδιο ισχύει και για την καταβολή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, αντί για τις 31/7 που ήταν η αρχική προθεσμία.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι όσοι φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που προκύπτει για να κερδίσουν έκπτωση 3%, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει το ποσό έως τις 31 Ιουλίου.

Νέο περιθώριο για τις τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο

Η μικρή παράταση που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσίασε το σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές δίνει περιθώριο και σε όσους θέλους να κάνουν διορθώσεις και τροποιήσεις χωρίς να ανησυχούν για πρόστιμο.

Ειδικότερα, παρατείνεται έως τις 2/8 και 9/8 ο χρόνος υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων, ανάλογα με το αν αφορά φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης