ΧΡΗΜΑ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων μέτρων στο ρεύμα

Τιμολόγιο ρεύματος

Pixabay

Οι καταναλωτές με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια φαίνεται πως είναι οι κερδισμένοι των νέων μέτρων στο ρεύμα, καθώς θα λάβουν επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον φυσικά πληρούν τις προϋποθέσεις. Ενώ κέρδος «έκπληξη» θα έχουν οι επαγγελματίες που δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν σε επιδότηση από το ΕΤΜΕΑΡ. 

Από την άλλη, οι «χαμένοι» των μέτρων φαίνεται πως είναι οι παραγωγοί ενέργειας οι οποίοι θα πληρώσουν την ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσα από την οποία θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν είναι γνωστό το ακριβές ύψος της εισφοράς και αντίστοιχα της επιδότησης, καθώς απαιτείται πρώτα η ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογίου, το οποίο θα γίνει τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

«Οι ανακοινώσεις για τα ποσά θα γίνουν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου για να δούμε πως θα κυμανθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής», εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με την επιδότηση των λογαριασμών, το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, καθώς στόχος είναι να μην περάσει στην κατανάλωση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς του Ιουλίου.

Επιδότηση στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τα μέτρα στήριξης με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  1. Επιδότηση θα λάβουν οι καταναλωτές με «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια ρεύματοςτον Αύγουστο, για τις πρώτες 500 KWh που θα «κάψουν».
  2. Ενισχυμένη θα είναι η επιδότηση που θα λάβουν οι ευάλωτοι καταναλωτές με τιμολογια ηλεκτρικής ενέργειας τύπου « ΚΟΤ Γ».

Στοπ στις επιστροφές λόγω ΕΤΜΕΑΡ

Παρότι δεν προβλέπεται επιδότηση στα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει ένα μέτρο που θα βοηθήσει να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις με τις «επιστροφές» του ΕΤΜΕΑΡ.

«Ένα πολύ σημαντικό μέτρο που λαμβάνουμε προς όφελος των επιχειρήσεων αφορά στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε:

«Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα, που καθυστέρησε η εφαρμογή του».

Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ και τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση, με όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τι ισχύει για τους αγρότες

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι αγρότες είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, αρκεί να έχουν φροντίσει να ενταχθούν στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ, το οποίο αφορά στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Μέσω αυτού, αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη «εξασφαλίζουν για δύο χρόνια τιμές προ κρίσης για όλο τους το ρεύμα».

Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κεφάλαια για τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές θα «βρεθούν» μέσα από το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, και το οποίο θα έχει δίμηνη διάρκεια.

Σημειώνεται πως το ακριβές ύψος της ειδικής εισφοράς υπέρ του ταμείου ενεργειακή μετάβασης, θα υπολογίζεται απο τον ΔΕΣΦΑ και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ άμεσα θα περάσει και το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης