Ο πλούτος αυξάνεται και κινείται - Πόσο πιθανό είναι να πλουτίσει κάποιος
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται ολοένα και πιο πλούσιοι, καθώς ο πλούτος αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο, με κάθετη, αλλά και με οριζόντια κίνηση. Μάλιστα ο αριθμός των εκατομμυριούχων διεθνώς αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα πέντε χρόνια – με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα να αποτελούν εξαιρέσεις, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου του 2024 από την UBS.
Σύμφωνα με την έρευνα της UBS, ο παγκόσμιος πλούτος ανέκαμψε πέρυσι, καθώς αυξήθηκε κατά 4,2%, αν και η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση. Ο πλούτος στην χώρα παρέμεινε στάσιμος το 2023.
Σε βάθος χρόνου, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο πλούτος αυξάνεται σε όλο τον πλανήτη, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς. Το μερίδιο των ανθρώπων που βρίσκονται στην χαμηλότερη κατηγορία πλούτου έχει συρρικνωθεί από το 2008, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται σε όλες τις άλλες κατηγορίες έχει αυξηθεί.
Ειδικότερα, το ποσοστό των ενηλίκων με πλούτο χαμηλότερο των 10.000 δολαρίων έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό από το 2000 έως το 2023. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν κινηθεί προς τα πάνω, στην κατηγορία των 10.000-100.000 δολαρίων, η οποία υπερδιπλασιάστηκε.
Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εκατομμυριούχοι, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS.
Η έκρηξη της τεχνολογικής βιομηχανίας, η επέκταση των χρηματοπιστωτικών αγορών, η άνοδος των τιμών των ακινήτων, στην παγκοσμιοποίηση και η ανάπτυξη των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην έντονη άνοδο των περιθωρίων πλούτου τα τελευταία 30 χρόνια σύμφωνα με την UBS.
Μάλιστα, μεγάλο μέρος της ανόδου προήλθε από την επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο όσον αφορά την οργανική ανάπτυξη όσο και τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο.
Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν πως οι επιχειρηματίες που έγιναν νέοι δισεκατομμυριούχοι κατά την περίοδο 2022/ 2023, το έκαναν κυρίως μέσω οργανικής επιχειρηματικής ανάπτυξης, παρά επωφελούμενοι από ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως μια δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με την έκθεση «Φιλοδοξίες δισεκατομμυριούχων».
Στην πραγματικότητα, σχετική ανάλυσή της UBS διαπιστώνει ότι τα δύο τρίτα (65%) από αυτούς συσσώρευσαν τον πλούτο τους με αυτόν τον τρόπο.
Ο πλούτος δεν είναι καθόλου στατικός
Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μετακινείται μεταξύ των κατηγοριών πλούτου κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως δείχνει η ανάλυσή της UBS για τον πλούτο των νοικοκυριών τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Οι μετακινήσεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες.
Τα μοτίβα δείχνουν πως ακόμη και στο χαμηλότερο κλιμάκιο πλούτου, η ανοδική κινητικότητα είναι μια πραγματικότητα για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.
Επιπλέον, ο κίνδυνος επιστροφής σε ένα χαμηλότερο εύρος πλούτου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως όσοι βρίσκονται σε υψηλότερα πηλίκα πλούτου είναι όλο και λιγότερο πιθανό να βιώσουν μια οπισθοδρόμηση καθώς περνούν τα χρόνια.
Σε κάθε πλουτοπαραγωγικό κλιμάκιο και σε οποιονδήποτε χρονικό ορίζοντα είναι σταθερά πιο πιθανό για κάποιον να ανέβει την κλίμακα του πλούτου παρά να γλιστρήσει προς τα κάτω.
Μια μεγάλη οριζόντια μεταφορά πλούτου βρίσκεται σε εξέλιξη
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, σε πολλά ζευγάρια, ο ένας σύντροφος είναι νεότερος από τον άλλον και γενικά, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο κατά τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα από το μέσο προσδόκιμο ζωής μιας περιοχής.
Αυτό σημαίνει ότι η ενδογενεακή κληρονομιά συχνά προηγείται της διαγενεακής μεταφοράς πλούτου. Όπως δείχνει η ανάλυσή της UBS, ο κληρονόμος σύζυγος αναμένεται να κρατήσει τον πλούτο αυτό για πέντε χρόνια, κατά μέσο όρο, πριν τον μεταβιβάσει στην επόμενη γενιά.
Συχνά παραβλέπεται ότι, πριν μεταβιβαστεί από τη μία γενιά στην άλλη, ο πλούτος συχνά μεταβιβάζεται εντός της ίδιας γενιάς, μεταξύ συζύγων.