ΧΡΗΜΑ

UBS: Ο κόσμος γίνεται προοδευτικά όλο και πλουσιότερος, αλλά όχι η Ελλάδα

UBS: Ο κόσμος γίνεται προοδευτικά όλο και πλουσιότερος, αλλά όχι η Ελλάδα
Pexels / Tima-miroshnichenko

Ο πλούτος αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο - αν και με διαφορετικούς ρυθμούς - με πολύ λίγες εξαιρέσεις, σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση της Global Wealth Report της UBS. Δυστυχώς, μεταξύ αυτών των λίγων εξαιρέσεων βρίσκεται και η Ελλάδα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ελβετικής τράπεζας, το ποσοστό των ανθρώπων στον κόσμο που βρίσκεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο πλούτου διεθνώς έχει συρρικνωθεί από το 2008, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων σε κάθε άλλο κλιμάκιο πλούτου έχει αυξηθεί. Με απλά λόγια, ο κόσμος αυξάνει τον πλούτο του.

Η αύξηση πλούτου... προσπέρασε την Ελλάδα

Η θέση της Ελλάδας βέβαια φαίνεται να μην ακολουθεί αυτό το μοτίβο, καθώς η ανάπτυξη του πλούτου κατέγραψε μείωση 20% το διάστημα 2010 - 2023, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο -2%.

11-ubs-wealth.jpg

Την πραγματική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα φαίνεται να αποτυπώνουν τα στοιχεία της UBS για τον μέσο όρο πλούτου (average wealth) και τον διάμεσο πλούτο (median wealth).

Στις περισσότερες αγορές που εξετάζει η UBS, ο μέσος όρος πλούτος το 2023
είναι σημαντικά υψηλότερος από τον διάμεσο πλούτο.

Οι κινήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι ο πλούτος συγκεντρώνεται στην κορυφή της κατανομής και τα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια ωφελούνται περισσότερο. Τότε, τα στοιχεία του πλούτου διαστρεβλώνονται προς τα πάνω και ο πλούτος του γενικού πληθυσμού καταλήγει υπερεκτιμημένος.

ubs-ellada.jpg

Αυτή η λογική ισχύει και για τις αγορές που έχουν υποστεί μείωση του πλούτου, όπως η Ελλάδα, αλλά προς το χειρότερο.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα τόσο ο μέσος όσο και ο διάμεσος πλούτος συρρικνώθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο, με τον διάμεσο πλούτο (median) να συρρικνώνεται κατά 31% και τον average κατά 11%.

greece-ubs.jpg

Με απλά λόγια, αυτό δείχνει πως όσοι βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της την πτώση του πλούτου.

wealth-pyramid-greece.jpg

Η αύξηση χάνει τη δυναμική της

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την ανοδική πορεία του πλούτου σε διεθνές επίπεδο, η δυναμική της αύξησης παρουσιάζει επιβράδυνση σχεδόν παντού.

Ενώ, από το ένα έτος στο άλλο, η συνολική αύξηση του πλούτου τείνει να αυξομειώνεται με άγριες διακυμάνσεις, η μακροπρόθεσμη τάση δείχνει σε μια σταδιακή επιβράδυνση όταν μετράται σε δολάρια ΗΠΑ.

Συνολικά, η παγκόσμια αύξηση του πλούτου έχει ψυχρανθεί: έχει μειωθεί από έναν ετήσιο μέσο όρο 7% μεταξύ 2000 και 2010 σε μόλις και μετά βίας πάνω από 4,5% μεταξύ 2010 και 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ