ΧΡΗΜΑ

Το «ασανσέρ» της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Σε ποια προϊόντα επιμένουν οι αυξήσεις

INTIME

Mε διαφορετικές «ταχύτητες» κινούνται οι τιμές μεταξύ των κατηγοριών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα, αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με το παρελθόν, η πίεση στην τσέπη των καταναλωτών να παραμένει. 

Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, έδειξαν για πρώτη φορά, τον μήνα Μάιο, μείωση της τάξεως του 1,25% μεσοσταθμικά, στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρσι, έναντι +1,10% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,70% τον Φεβρουάριο και +3% τον Ιανουάριο 2024. Με βάση τα ίδια στοιχεία, καταγράφηκε μείωση έως και κατά -7,5%, στις 14 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων της έρευνας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνεχίζονται σε 9 κατηγορίες, κυρίως σε εκείνες που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οι οποίες διατηρούν, τις διεθνείς τιμές βασικών τροφίμων, σε ανοδική τροχιά.

Παράλληλα είναι γεγονός, ότι οι διαδοχικές αυξήσεις σχεδόν σε όλες κατηγορίες την τελευταία διετία, έχουν διαμορφώσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, οι όποιες μειώσεις, να μην είναι έντονα αισθητές για τους καταναλωτές.

«Θεωρούμε κατόρθωμα ότι οι τιμές σταμάτησαν να ανεβαίνουν, δεν σημαίνει ότι έπεσαν, ούτε ότι είναι φθηνές» σημείωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του Ομίλου Metro και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλης Παντελιάδης, δίνοντας την εικόνα τη αγοράς. Ο ίδιος, εξήγησε πως σε κατηγορίες προϊόντων όπου είχαν καταγραφεί τεράστιες αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα, υπάρχει αποκλιμάκωση τιμών, πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα το δούμε αποκλιμάκωση σε ευρεία κλίμακα».

Η εικόνα που καταγράφει το ΙΕΛΚΑ για τον μήνα Μάιο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η περίοδος του Πάσχα με τις ιδιαίτερες, εποχικές, καταναλωτικές συνήθειες αλλά και προωθητικές ενέργειες, δείχνει πως οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφοντας σε: βούτυρα και αυγά, κατά 7,50% χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, κατά -5,62%, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κατά -4,04%, τυροκομικά κατά -3,97% και αλκοολούχα ποτά, κατά 3,74%.

Στον αντίποδα, οι ανατιμήσεις συνεχίστηκαν σε: μπισκότα- σοκολάτες-ζαχαρώδη με άνοδο 5,85%, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με αύξηση +4,42%, έτοιμα γεύματα με +3,13%, τροφές και είδη για κατοικίδια με 3,05%, νερά και αναψυκτικά με 2,79%.

Μικρότερες ποσοστιαίες αυξήσεις παρατηρήθηκαν επίσης στα τρόφιμα παντοπωλείου, σε ξηρούς καπνούς και σνακ, φρέσκα κρέατα και οικιακά είδη μίας χρήσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο το οποίο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παραμένει ο «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων σε ετήσια βάση, στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ, συμπεριλαμβάνεται μαζί με τα υπόλοιπα ελαία αλλά και προϊόντα, όπως ζυμαρικά και ρύζι, στην κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης