ΧΡΗΜΑ

«Πικρά» φρούτα και λαχανικά - Γιατί συνεχίζονται οι ανατιμήσεις

«Πικρά» φρούτα και λαχανικά - Γιατί συνεχίζονται οι ανατιμήσεις
Για την ακρίβεια δεν ευθύνονται οι παραγωγοί αλλά οι ενδιάμεσοι, κατά τη διαδρομή των προϊόντων από το χωράφι, στο ράφι Eurokinissi

Τα φρούτα και τα λαχανικά αναδεικνύονται, εκ νέου, στους πρωταθλητές των ανατιμήσεων - μετά το ελαιόλαδο- τον πρώτο μήνα του 2024, εμφανίζοντας αυξήσεις σε διψήφιο ποσοστό σε ετήσια βάση και ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων, την ίδια περίοδο, «έτρεξε» με 8,3%.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 67,4% ενώ λαχανικά και φρούτα ακολούθησαν με 14,4% και 14,2% αντίστοιχα.

Πορτοκάλια και μήλα

Οι αυξήσεις στα φρούτα έχουν, ταυτόχρονα, οδηγήσει σε ανατιμήσεις και στην κατηγορία αναψυκτικών- χυμών, των οποίων αποτελούν βασική πρώτη ύλη, εμφανίζοντας άνοδο 11,7% σε ετήσια βάση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τα πορτοκάλια, όπου η σημαντικά μειωμένη παραγωγή εξαιτίας των ζημιών στις καλλιέργειες, σε Βραζιλία και Καλιφόρνια που αποτελούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές χυμού πορτοκαλιού, προκάλεσε τεράστια αναταραχή στην τροφοδότηση των χωρών της Ευρώπης. Έτσι η αδυναμία να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση των διεθνών τιμών.

Στην περίπτωση των μήλων, όπως επεσήμανε σε πρόσφατη εκδήλωση, ο κ. Γιάννης Κράββαρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, γνωστού για τα μήλα Zagorin, η φετινή παραγωγή τους ήταν μειωμένη κατά 30%.

Η περσινή χρονιά ξεκίνησε άσχημα, όπως επεσήμανε, λόγω της ακαρπίας και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης ενώ συνεχίστηκε το φθινόπωρο με το πέρασμα της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel. Οι τιμές, όπως ανέφερε, σε συνάρτηση με το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι αυξημένες κατά 20%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τι λένε οι παραγωγοί για τις τιμές

Πέραν όμως της κλιματικής κρίσης, η εικόνα στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας, όπως την περιγράφουν εκπρόσωποι των παραγωγών, αναδεικνύει κι άλλα ζητήματα τα οποία οδηγούν στη διαμόρφωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

Σε σχετική ημερίδα που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρήστος Γιαννακάκης επεσήμανε πως «η Ελλάδα για τα δικά μας προϊόντα είναι πολύ καλή αγορά όσο παράξενο και αν φαίνεται.

Πουλάμε ακριβά σε σχέση με αυτό που πουλάμε στο εξωτερικό. Γιατί πουλάμε φθηνά στο εξωτερικό; Γιατί οι κύριες αγορές μας εκεί είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία είναι η Σερβία, χώρες χαμηλού εισοδήματος και στις οποίες δεν πάνε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα.

Σύμφωνα μάλιστα όσα επεσήμανε ο ίδιος, για την ακρίβεια αλλά και τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας δεν ευθύνονται οι παραγωγοί αλλά οι ενδιάμεσοι, κατά τη διαδρομή των προϊόντων από το χωράφι, στο ράφι και τους τελικούς καταναλωτές.