ΧΡΗΜΑ

Σούπερ μάρκετ: Τι συμβαίνει με τις τιμές στα ράφια

Σούπερ μάρκετ: Τι συμβαίνει με τις τιμές στα ράφια
Eurokinissi / Files

«Θεωρούμε κατόρθωμα ότι οι τιμές σταμάτησαν να ανεβαίνουν, δεν σημαίνει ότι έπεσαν, ούτε ότι είναι φθηνές» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης περιγράφοντας την εικόνα στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην παρούσα φάση.

Όπως εξήγησε ο κ. Παντελιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, βάσει των στοιχείων που μετρά εσωτερικά ο Όμιλος Μetro, o πληθωρισμός είναι κοντά στο μηδέν, χαμηλότερος τόσο από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και από του ΙΕΛΚΑ. Η διαφορά αυτή που παρατηρείται, οφείλεται, όπως είπε στο γεγονός ότι ΕΛΣΤΑΤ και ΙΕΛΚΑ δεν υπολογίζουν τις προσφορές αλλά και σε τεχνικούς λόγους με τους οποίους υπολογίζοντα τα νούμερα βάσει της κατανάλωσης.

Σε επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, κυρίως εκεί που είχαν καταγραφεί τεράστιες αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα, υπάρχει αποκλιμάκωση τιμών, σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.

Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα δούμε συνολικά αρνητικό πληθωρισμό τροφίμων. «Για εμάς είναι ευχή να μειωθούν οι τιμές. H πληθωριστική αύξηση τιμών και τζίρου δεν είναι υγιές, θέλουμε έναν καταναλωτή να μπορεί να ψωνίζει, ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα το δούμε αποκλιμάκωση σε ευρεία κλίμακα», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τον κλάδο, ο κ. Παντελιάδης έκανε λόγο για μια χρονιά με έντονο παρεμβατισμό – 8 συνολικά μέτρα σε ισχύ στην αγορά, με κάποια από αυτά, όπως είπε να κλείνουν τετραετία 4ετια και μόλις ένα, το μέτρο της μείωσης του 5% να είναι το μοναδικό που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες. «Αν τα πράγματα πάνε καλά με τον πληθωρισμό τροφίμων έχουμε την ελπίδα ότι κάποια από τα παράξενα και δύσκολα μέτρα μπορεί να χαλαρώσουν» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, την Τετάρτη, σχετικά με τα τρόφιμα αναφέρθηκε στην πορεία των τιμών συγκεκριμένων προϊόντων που ακολουθούν ανοδική πορεία. Όπως το βούτυρο κακάο, το οποίο πέρυσι το προμηθευόταν προς 4,3 ευρώ το κιλό, πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε στα 44 ευρώ το κιλό και τώρα είναι, όπως είπε, στα 26 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα και ο καφές, τα κρέατα και το πορτοκάλι, όπου πέρυσι το αγόρασε προς 230 δολάρια ανά τόνο και φέτος είναι στα 750 δολάρια ανά τόνο και στη συγκομιδή στα 600 δολάρια ανά τόνο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε υψηλά επίπεδα τιμών», σημείωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Αναφέρθηκε ωστόσο και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στην κατηγορία των τροφίμων «Από κάποια στιγμή και μετά, σε κάποια προϊόντα το πρόβλημα δεν θα είναι η τιμή. Απλά δεν θα υπάρχουν. Όπως τα πορτοκάλια. Αν δεν συνέλθει ο μεγάλος πορτοκαλεώνας που είναι της Νοτίου Αμερικής, δεν θα φτάνει το πορτοκάλι. Όσο και να πληρώσεις, δεν θα φτάνει». τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ