ΧΡΗΜΑ

Η μαζική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών θα μειώσει το κόστος

Η μαζική ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών θα μειώσει το κόστος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Δεδομένη και απαραίτητη είναι η έναρξη του δημόσιου διαλόγου για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών των σπιτιών και των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, την αναγκαιότητα να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, επεσήμανε στην ομιλία του στην 87η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε αυτή τη θέση κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής 17/9.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά».

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή» σημείωσε.

«Πρέπει να ξεκινήσει δημόσιως διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές».

Ο προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός για να καλύψει και να συνεχίσει να καλύπτει με αποζημιώσεις τις φυσικές καταστροφές, σε μια εποχή κλιματικής κρίσης, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι μαζικές ασφαλίσεις θα μειώσουν το κόστος της ασφάλισης.

Όσον αφορά στην αγροτική παραγωγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ήδη σχεδιάζεται μια μεγάλη αναμόρφωση στον ΕΛΓΑ για να δούμε πως θα προσαρμοστεί η αγροτική ασφάλιση στις απαιτήσεις των καιρών» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να σκεφτούμε και τον τρόπο με τον οποίον οι ίδιοι οι αγρότες και οι παραγωγοί μας καταβάλλουν τα ασφάλιστρα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει αυτή η δημόσια συζήτηση, καθώς ήδη σε ορισμένες περιοχές της χώρας υπάρχει σχετική υποχρέωση, ωστόσο ίσως αυτή τη φορά ενδεχομένως και να δούμε μια πιο γενικευμένη – αν και πιθανότατα όχι καθολική - εφαρμογή, δεδομένου ότι ήδη η κυβέρνηση είχε φέρει το ζήτημα της ασφάλισης ακινήτων στο προσκήνιο, με τη νομοθέτηση της έκπτωσης 10% από τον ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει ο νόμος, πρέπει να υπάρχει ασφάλιση κατά όλων των φυσικών κινδύνων, κάτι που αποκλείει αυτομάτως τα πολύ παλαιά ακίνητα. (σ.σ. τα ακίνητα που χτίστηκαν πριν από το 1960, δεν ασφαλίζονται κατά του κινδύνου του σεισμού).

Αξίζει να σημειωθεί πως, σήμερα, η ασφάλιση ακινήτων είναι υποχρεωτική μόνο για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, ωστόσο σε περίπτωση που η συζήτηση συνεχιστεί, η υποχρέωση ασφάλισης θα αφορά σε πρώτη φάση, περιοχές που βρίσκονται δίπλα σε δάσος, που είναι σεισμογενής ή που έχουν αυξημένο κίνδυνο για πλημμύρες.

Αυτή τη στιγμή, τα ασφαλισμένα ακίνητα στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 16% - 20% του συνόλου, την ώρα που η ασφάλιση ακινήτων έναντι του κινδύνου φυσικών καταστροφών είναι ήδη υποχρεωτική σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.