ΧΡΗΜΑ

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα - Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα - Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές
pexels

H ακρίβεια στα τρόφιμα ...καλά κρατεί με τις τιμές σε αρκετά προϊόντα όχι μόνο να μην αποκλιμακώνονται αλλά να συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή εβδομάδα ωστόσο με βάση την Eurostat, η χώρα μας στον πληθωρισμό τροφίμων κινείται πλέον πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης με τιμές να έχουν αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η πολυπόθητη αποκλιμάκωση που αναμένουν οι καταναλωτές στο ράφι αργεί ενώ εν μέσω καλοκαιριού και αυξημένης ζήτησης λόγω του τουρισμού δύσκολα θα έρθει, με τις προσδοκίες για καλύτερη τουλάχιστον εικόνα στα ράφια να έχουν «μεταφερθεί» προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Όσο ωστόσο οι τιμές στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και αυτή η προοπτική μοιάζει να καθυστερεί.

Το κόστος των αγροτικών πρώτων υλών παραμένει σε υψηλά επίπεδα διεθνώς, με τιμές στα νωπά φρούτα στη χώρα μας να έχουν αυξηθεί κατά 25% το δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου. H άνοδος της τιμής των σιτηρών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, προβληματίζει για τις επιπτώσεις που θα έχει σε άλευρα, δημητριακά, ψωμί κτλ.

Όπως άλλωστε δήλωνε στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, ο κλάδος έχει ενημερωθεί ήδη από τη βιομηχανία για αυξήσεις της τάξεως του 10% τις επόμενες μέρες στα άλευρα, με τους επαγγελματίες προς ώρας να κρατούν στάση αναμονής σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Νέες ανατιμήσεις επίσης αναμένονται στο ελαιόλαδο, λόγω μειωμένης παραγωγής τόσο στη χώρα μας αλλά και των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε Ισπανία και Ιταλία, που αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή πάντως εντείνεται και η συζήτηση σχετικά με τον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας. Όπως σημειώνουν όσοι μιλούν για πληθωρισμό της απληστίας, η άνοδος των τιμών μπορεί μεν να «πυροδοτήθηκε» από την ενεργειακή κρίση με επιπτώσεις σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς, άνοδο των πρώτων υλών, κόστους ενέργειας κτλ, παράλληλα ωστόσο, σημειώνουν, πως αποτέλεσε και μία ευκαιρία, για αρκετές επιχειρήσεις διεθνώς ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους. Δηλαδή όχι μόνο να μην «απορροφήσουν» μέρος του επιπλέον κόστους με το οποίο επιβαρύνθηκαν αλλά και να ενισχύσουν το κέρδος.