ΧΡΗΜΑ

Μειωμένη 15% η δαπάνη για τις φετινές διακοπές των Ελλήνων

Μειωμένη 15% η δαπάνη για τις φετινές διακοπές των Ελλήνων
Το λιμάνι του Γυθείου ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝ ΤΙΜΕ

Η δαπάνη των Ελλήνων για τις φετινές τους διακοπές εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 15%.

Ο κύριος λόγος σύμφωνα με τις απαντήσεις είναι το μειωμένο εισόδημα λόγω των ανατιμήσεων των προϊόντων σε ποσοστό 69% (63%πέρσι) το κόστος μεταφορικών σε ποσοστό 43%, (52% πέρσι), το αυξημένο κόστος διαμονής σε ποσοστό 38% (23% πέρσι) και το μειωμένο εισόδημα λόγω κόστους ενέργειας σε ποσοστό 37% (50% πέρσι).

Στα 118 ευρώ διαμορφώνεται η μέση δαπάνη των Ελλήνων καταναλωτών για την αγορά τροφίμων κατά τη διάρκεια των διακοπών τους με το 45% να δηλώνει πως επιλέγει συστηματικά να μαγειρεύει, προκειμένου να μειώσει τη δαπάνη της εστίασης.

Μαγειρεύουν και στις διακοπές για να μειώσουν το κόστος 4 στους 10 Έλληνες

Η τάση που καταγράφεται σε έρευνα του ΣΕΛΠΕ για το φετινό καλοκαίρι είναι η πρόθεση των καταναλωτών για οικονομικότερες λύσεις διακοπών με την πλειονότητα να επιλέγει είτε τη διαμονή σε δική του εξοχική κατοικία (22%), είτε τη φιλοξενία (26%). Το 20% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μόνο το 9% διαμονή σε ξενοδοχεία (7% χωρίς διατροφή και 2% με πλήρη διατροφή). Τέλος το 6% επιλέγει camping και το 6% επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό.

Η μέση δαπάνη για αγορές προϊόντων στις διακοπές εκτιμάται συνολικά στα 230 ευρώ. Από αυτά το 51%, δηλαδή τα 118 ευρώ αφορούν σε αγορές τροφίμων εκτός εστίασης, όπως π.χ. αγορές από το σουπερμάρκετ, για μαγειρική στο κατάλυμα ή για απευθείας κατανάλωση π.χ. στην παραλία. Τα 52 ευρώ αφορούν αγορές τουριστικών ειδών, όπως αναμνηστικά είδη και τα 59 ευρώ αγορές άλλων προϊόντων, όπως ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, κοσμήματα. Συνολικά η εγχώρια τουριστική δαπάνη από τον εσωτερικό τουρισμό εκτιμάται στα 380 εκατ. ευρώ.

Το 66% δηλώνει ότι επισκέπτεται συχνά καταστήματα τροφίμων όπως σουπερμάρκετ κάτι που δείχνει και πάλι μία τάση εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ το 53% αγοράζει τοπικά προϊόντα. Το 16% αγοράζει προϊόντα άλλων τύπων στις διακοπές του, είτε αναμνηστικά είδη, είτε λοιπά προϊόντα όπως ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, παιχνίδια κλπ.