ΧΡΗΜΑ

Πλειστηριασμοί: Φορέας ακινήτων και προστασία ευάλωτων τα επόμενα στοιχήματα

Πλέον, εντείνεται η ανάγκη ουσιαστικής προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, η οποία είναι θεσμοθετημένη να γίνει πράξη μέσω του Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων

Στο λεγόμενο «δικαίωμα στη στέγαση» στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στο φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών, μετά και την καθαρογραφή της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Καθώς η διενέργεια των πλειστηριασμών από servicers, για λογαριασμό funds είναι πλέον νόμιμη και με τη θετική απόφαση της δικαιοσύνης, το μεγάλο διακύβευμα για δανειολήπτες, τράπεζες και κυβέρνηση είναι το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.

Γιατί, σε αυτή τη φάση, όπως αναφέρουν στο CNN Greece υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος από ένα μαζικό κύμα πλειστηριασμών.

Συμπεριλαμβανομένων και των funds, τα οποία, αφενός προσπορίζονται μόνο το 20% των εσόδων τους από πλειστηριασμούς και αφετέρου δεν έχουν κανένα συμφέρον να ρίξουν τις τιμές των ακινήτων, προκαλώντας μια κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς.

Από την άλλη, η απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί όντως καταλύτη εξελίξεων, καθώς το ενδεχόμενο των πλειστηριασμών είναι πλέον «στο τραπέζι» και εντός του έτους αναμένεται να ανέλθουν σε 45.000. Από αυτούς πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, μόνο ένας στους τέσσερις είναι επιτυχής (περίπου 11.000) και από αυτός ένας στους δύο αφορά οικιστικά ακίνητα. Δηλαδή, εντός του έτους αναμένεται να αλλάξουν χέρια περίπου 5.500 σπίτια, από τα οποία τα περίπου 1.100 αφορούν τα λεγόμενα «ευάλωτα νοικοκυριά».

Άμεση ανάγκη να συσταθεί ο Φορέας Ακινήτων

Υπό αυτό το πρίσμα, εντείνεται η ανάγκη ουσιαστικής προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, η οποία είναι θεσμοθετημένη να γίνει πράξη μέσω του Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων. Μέσω αυτού θα εξασφαλίζεται το δικαίωμα στη στέγαση, καθώς οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα μπορούν να μένουν στο ακίνητο που είχαν αγοράσει με δάνειο, πληρώνοντας ένα σχετικά χαμηλό ποσό. Και στη συνέχεια, με το πέρας μιας 12ετίας να το επαναγοράσουν σε προσυμφωνημένη τιμή.

Εντούτοις, ο Φορέας έχει παραμείνει «στα χαρτιά», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τα ενδιαφερόμενα funds αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και περισσότερα κίνητρα προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Με αποτέλεσμα οι ευάλωτοι δανειολήπτες να βρίσκονται «στον αέρα» καθώς το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εκδώσουν τη σχετική βεβαίωση από την πλατφόρμα. Έτσι, παράγοντες της αγοράς ασκούν πλέον πίεση στην κυβέρνηση να συμμετάσχει στο Φορέα, χρηματοδοτώντας τον σε ποσοστό έως και 50%, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το συντομότερο δυνατό.

Ουσιαστική προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις για διεύρυνση της περιμέτρου των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και βελτίωσης του δικτύου προστασίας που απολαμβάνουν. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, μετά και την εκτίναξη του πληθωρισμού, τα εισοδηματικά κριτήρια για να θεωρηθεί κανείς ευάλωτος είναι υπερβολικά χαμηλά. Με αποτέλεσμα να μένουν εκτός ρυθμίσεων και να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους χιλιάδες νοικοκυριά που αντικειμενικά δεν τα βγάζουν πέρα. Ενώ ταυτόχρονα, το σημερινό θεσμοθετημένο επίδομα στέγασης δεν αρκεί για να καλύψει την άνοδο των επιτοκίων αλλά και το συνολικό, αυξημένο κόστος ζωής. Καθίσταται λοιπόν σαφές, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ότι απαιτείται βελτίωση και των κριτηρίων αλλά και της ουσιαστικής βοήθειας προς τους ευάλωτους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες δυσκολίες της συγκυρίας, διατηρώντας το «δικαίωμα στη στέγαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης